Εκτύπωση
Κατηγορία: Χειρουργική
Εμφανίσεις: 1334

altΣύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Healthcare Quality, παρά την ευρεία υιοθέτηση από τα νοσοκομεία της χειρουργικής ρομποτικής τεχνολογίας κατά την προηγούμενη δεκαετία, ένα 'βιαστικό' σύστημα αναφοράς των επιπλοκών εφαρμογή της, σκιαγραφεί μια αδιευκρίνιστη εικόνα για την ασφάλεια της.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, από τις περίπου 1 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2000, αναφέρθηκαν μόνο 245 επιπλοκές -περιλαμβανομένων 71 θανάτων- στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

"Ο αριθμός που αναφέρθηκε, είναι πολύ χαμηλός για οποιαδήποτε περίπλοκη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ένα εκατομμύριο φορές", λέει ο επίκουρος καθηγητής της Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Martin A. Makary M.D, M.P.H. "Οι γιατροί και ασθενείς δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ασφάλεια όταν έχουμε να επισφαλές σύστημα συλλογής δεδομένων, το οποίο δεν ανεξάρτητο και διαφανές. Μπορεί να υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες επιπλοκές από τη χρήση αυτής της συσκευής, όμως μπορούμε να μάθουμε μόνον σχετικά με αυτές, εάν παρακολουθούμε με ακρίβεια τα αποτελέσματα". alt Σαν μέρος της μελέτης τους, οι ερευνητές βρήκαν διάφορα περιστατικά τα οποία αναφέρθηκαν στα εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία δεν είχαν αναφερθεί στον FDA, παρά μόνον αφού τα περιστατικά αυτά εμφανίζονταν στον τύπο, μολονότι αυτά τα περιστατικά είχαν λάβει χώρα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν δοθούν στη δημοσιότητα. Ο καθηγητής Makary λέει ότι είναι πιθανό ότι ,πολλά περιστατικά δεν αναφέρονται, και δεν πρόκειται ποτέ να ανακαλυφθούν από μια έρευνα σαν την δική του η από τον FDA.

"Στην Ιατρική χρειαζόμαστε την καινοτομία και, στη χώρα αυτή, είμαστε εξαιρετικά καλοί στο να εισάγουμε νέες τεχνολογίες", λέει ο καθηγητής. "Αλλά πρέπει να αξιολογούμε σωστά τη νέα τεχνολογία, έτσι ώστε να μην υπερβάλλουμε -η να μην υστερούμε- στην υιοθέτηση σημαντικών προόδων που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους ασθενείς".

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline