Εκτύπωση
Κατηγορία: Χειρουργική
Εμφανίσεις: 1119

altΜια γυναίκα στην Ιταλία υποβλήθηκε σε αναισθησία μέσω ύπνωσης πριν υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του δέρματος, σ' ένα εγχείρημα που χαιρετίζεται σήμερα ως ορόσημο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στην Πάντοβα από τον Ενρίκο Φέρο, καθηγητή Αναισθησιολογίας και Εντατικής Περίθαλψης στο πανεπιστήμιο της πόλης αυτής της βόρειας Ιταλίας. Χρειάσθηκε 10 λεπτά για να υπνωτίσει τη 42χρονη ασθενή και η επέμβαση διήρκεσε 20 λεπτά.

«Όταν η ασθενής αφυπνίσθηκε, δεν ανέφερε πόνο και πήρε αμέσως εξιτήριο», έγραψε ο Φέρο σε άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση Anaesthesia.

«Η υπόθεσή μας επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της ύπνωσης και καταδεικνύει ότι μπορεί να είναι πολύτιμη ως μοναδική μέθοδος αναισθησίας σε επιλεγμένες περιπτώσεις», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό της RAI, ο Φέρο εξήγησε τη μέθοδό του. «Συγκεντρώνεις την προσοχή του ασθενή σ' ένα και μόνο πράγμα» ώστε να του αποσπάσεις την προσοχή από οτιδήποτε άλλο, του πόνου περιλαμβανομένου, δήλωσε. alt
Η ύπνωση δεν είναι πιθανό να λειτουργεί στο 10% ως 15% του πληθυσμού, διευκρίνισε. Ένα άλλο 10% ως 15% είναι «πολύ» ευαίσθητο σ' αυτή, ενώ το υπόλοιπο του πληθυσμού έχει «μέση» ευαισθησία. Η γυναίκα που υποβλήθηκε σε επέμβαση στην Πάντοβα ανήκε στη «μεσαία» κατηγορία, δήλωσε ο Φέρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline