Οι ασθενείς που εγχειρίζονται τη νύχτα, μετά τα μεσάνυχτα, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους κάνουν παρόμοια επέμβαση τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Το Καλοκαίρι, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι η καλύτερη περίοδος για την αποκατάσταση της κήλης των αθλητών καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται εκτός αθλητικών υποχρεώσεων.
Οι νέοι χειρουργοί θα έχουν σύντομα την δυνατότητα να «μυηθούν» στις τεχνικές και τα «μυστικά» της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και να λάβουν το σχετικό πιστοποιητικό, αντλώντας από την εμπειρία και τις γνώσεις της ομάδας του Γενικού Χειρουργού-Λαπαροσκόπου Δρος Γιώργου Σάμπαλη,
Ως το «πιο σημαντικό κομμάτι της φλεβολογίας» χαρακτηρίζει ο Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου την υπερηχογραφική εξέταση του φλεβικού συστήματος, που πραγματοποιείται για χαρτογράφησή του, για διερεύνηση της λειτουργίας των βαλβίδων των φλεβών και τη διάγνωση των θρομβώσεων.
Με τη συμμετοχή κορυφαίων χειρουργών θυρεοειδούς πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ακαδημία Ιατρικών Ερευνών της Σιγκαπούρης το 2o Διαστοματικό Εργαστήριο Θυρεοειδεκτομής, στο οποίο κύριο θέμα ήταν η εκπαίδευση επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο στη νέα επαναστατική τεχνική αφαίρεσης θυρεοειδούς από το στόμα.
Ένα χρόνο μετά τη πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδούς, από ένα βρέφος μόλις τριών μηνών, στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, η 68χρονη ασθενής, η οποία δέχτηκε το μόσχευμα, εξακολουθεί να έχει πολύ καλή όραση και το μόσχευμα να παραμένει λειτουργικό χωρίς να παρουσιάζει σημεία απόρριψης.
Ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100% έχει η συνδυαστική θεραπεία Laser και σκληροθεραπείας για την εξαφάνιση των κιρσών.
Αυξάνονται συνεχώς οι κάθε είδους χειρουργικές επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στον κόσμο.
Ένας όγκος που περιείχε ένα μίνι-εγκέφαλο, βρέθηκε να αναπτύσσεται στην ωοθήκη ενός 16χρονου κοριτσιού στην Ιαπωνία. Ο πλάτους δέκα εκατοστών όγκος ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν το κορίτσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης.
Αύξηση της τάξης του 3% εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η κήλη, για την αποκατάσταση της οποίας πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 20.000.000 επεμβάσεις παγκοσμίως!
Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αποκαταστήσουν μια φυσική αίσθηση αφής στα προσθετικά άκρα δύο ακρωτηριασμένων ανθρώπων.
Ρομπότ τελευταίας γενιάς, που θα έχουν την "αίσθηση της αφής", αναμένεται να μπουν την επόμενη διετία στα χειρουργεία, προκειμένου να διευκολύνουν τους χειρουργούς στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.
"Τα περιστατικά χρόνιου πόνου που διατηρείται περισσότερο από τρεις μήνες σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (International Association for the Study of Pain (IASP) ανέρχονται σε 12% των συνολικών επεμβάσεων βουβωνοκήλης παγκοσμίως
«Η ιατρικώς καθοδηγούμενη αλλαγή προς το επιθυμητό φύλο του διεμφυλικού συνανθρώπου μας, προσφέρει συχνά ισορροπία στον ψυχισμό του ατόμου, όχι όμως και στον θεράποντα ιατρό. Δεν είναι λίγα τα θέματα που πάντα πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση την προσοχή του».
Το μεγαλύτερο παγκοσμίως, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ανεύρυσμα της υποκλείδιας αρτηρίας, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, από χειρουργική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή της Αγγειοχειρουργικής Νικόλαο Σαρατζή και τον Καρδιοαγγειοχειρουργό, Όμηρο Χαλβατζούλη.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδο μεταμόσχευσης μυελού των οστών (βλαστικών κυττάρων του αίματος), η οποία καθιστά περιττή την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αντικειμενική εκτίμηση της επιτυχίας ή όχι μιας θυρεοειδεκτομής, μετά από καλόηθες εύρημα ή για σοβαρή κακοήθεια, με την κάθε περίπτωση να έχει τη δική της βαρύτητα στη μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του ασθενή.
Επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους μετά από 30 με 35 ημέρες προσφέρει στους αθλητές η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης με τοποθέτηση πλέγματος!
Επιτυχής αντιμετώπιση με λέιζερ, της μεγαλύτερης παθολογικής φλέβας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ασθενή με κιρσούς των κάτω άκρων, πραγματοποίησε ο Αγγειοχειρουργός, Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ GENERAL.
Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως περισσότερους αναισθησιολόγους, καθώς ο αριθμός τους δεν επαρκεί, πράγμα που έχει συνέπειες για περίπου πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι μένουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλή και προσιτή χειρουργική φροντίδα, όταν την χρειάζονται.