Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν την τάση να αισθάνονται κατά 13 έτη νεότερα από τη χρονολογική τους ηλικία. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα μιας μελέτης που πρόκειται να δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό Journal of Gerontology.


Η εξέταση του διαφορετικού τρόπου που κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αισθάνεται για τη διαδικασία γήρανσης μπορεί να δώσει σημαντικούς δείκτες για τη δυνατότητα ανάρρωσης και τη ζωτικότητα των ηλικιωμένων. Σε μια μη δημοσιευμένη έρευνα που βασίστηκε στη Μελέτη Γήρανσης του Βερολίνου, έχει βρεθεί ότι τα άτομα που νιώθουν νεαρότερα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, από εκείνα, ίδιας χρονολογικής ηλικίας και ισοδύναμης φυσικής υγείας,  που δε νιώθουν έτσι. Το να νιώθει κανείς καλά με το γεγονός ότι γερνά, μπορεί να συσχετίζεται με το ότι παραμένει ενεργός και έχει καλή υγεία και σε μεγάλη ηλικία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις 516 ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 ετών και μεγαλύτερης, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μελέτη Γήρανσης του Βερολίνου και επεχείρησαν να εντοπίσουν πώς άλλαξαν οι αντιλήψεις τους για την ηλικία και η ικανοποίησή τους με τη διαδικασία γήρανσης, σε μια περίοδο 6 ετών. Οι συμμετέχοντες ένιωθαν σε γενικές γραμμές λίγο νεότεροι από όσο πραγματικά ήταν, ενώ έδειξαν σχετικά υψηλά επίπεδα ικανοποίησης με τη διαδικασία της γήρανσης, κατά τη χρονική περίοδο που μελετήθηκε. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης και το τι πίστευαν οι ηλικιωμένοι για την εξωτερική τους εμφάνιση, ρωτώντας τους: «Πόσο μεγάλος νιώθεις όταν κοιτάζεσαι σε ένα καθρέπτη;» Οι συμμετέχοντες απάντησαν επιλέγοντας μια ηλικία από μια κλίμακα που κυμαινόταν από τα 0 ως τα 120 έτη. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι απάντησαν στις αρχές της μελέτης ότι έδειχναν περίπου 10 έτη νεότεροι από ότι ήταν. Μέχρι το τέλος της μελέτης, η ηλικιακή αυτή απόκλιση είχε μειωθεί και οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι έδειχναν μόνο κατά επτά έτη νεότεροι από τη χρονολογική τους ηλικία. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες θεωρούσαν ότι η εμφάνισή τους ήταν πιο κοντά στην πραγματική τους ηλικία. Επίσης, θεωρούσαν τον εαυτό τους κατά 4 έτη μεγαλύτερο από ότι οι άντρες συνομήλικοι τους. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν αυτή την απόσταση αντίληψης μεταξύ των δύο φύλων αναφορικά με την υποκειμενική φυσική τους ηλικία. Ένας είναι ότι οι γυναίκες ενδέχεται να έχουν καλύτερη επίγνωση της εμφάνισής τους από ότι οι άντρες, ειδικά δεδομένων των αρνητικών στερεότυπων που ισχύουν για τα ηλικιωμένα σώματα. Προκειμένου να αξιολογήσουν την ικανοποίηση παράλληλα με τη γήρανση, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σε ποιο βαθμό συμφωνούσαν με τις ακόλουθες 5 δηλώσεις: «Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο όσο γερνώ», «Έχω τη ίδια ζωντάνια και ενεργητικότητα που είχα και πέρυσι», «Όσο γερνώ είμαι λιγότερο χρήσιμος», «Όσο γερνώ τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι νόμιζα πως θα ήταν» και «Νιώθω το ίδιο ευτυχισμένος τώρα, όσο ένιωθα και όταν ήμουν νεότερος». Αρχικά, οι άντρες ήταν πιο ικανοποιημένοι από τις γυναίκες με τη διαδικασία γήρανσής τους. Αλλά κατά τη διάρκεια της εξαετούς περιόδου που μελετήθηκε, η ικανοποίηση των ανδρών μειώθηκε περισσότερο από την αντίστοιχη των γυναικών. Η κακή υγεία «μεγέθυνε» τα μοντέλα αυτά.

Πηγή: Journal of Gerontology Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος