Εκτύπωση
Κατηγορία: Πλαστική Χειρουργική
Εμφανίσεις: 3177
Μια γυναίκα που υποβλήθηκε σε πλήρη μεταμόσχευση προσώπου το περασμένο Μάιο αφού το πρόσωπό της κακοποιήθηκε άγρια από έναν χιμπατζή το 2009, αποκάλυψε το νέο της πρόσωπό με μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε χτες στην δημοσιότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Πρόκειται για την 57χρονη Τσάρλα Νας, η οποία φωτογραφήθηκε στο κρεβάτι του Νοσοκομείου Brigham στη Βοστώνη, με το εντυπωσιακά διαφορετικό της πρόσωπο που περιλαμβάνει νέα μύτη, χείλη και δέρμα προσώπου. "Θα είμαι πλέον σε θέση να κάνω πράγματα που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούσα αδύνατα, θα μπορώ να μυρίζω και να τρώω κανονικά. Το πρόσωπό μου δεν θα είναι πλέον παραμορφωμένο …θα έχω χείλη για να φιλήσω, αλλά και για να μιλήσω", δήλωσε η Νας στους δημοσιογράφους. Για την ιστορία, ο κατοικίδιος χιμπατζής μιας φίλης της που της επιτέθηκε πριν από 2 χρόνια, την άφησε χωρίς βλέφαρα, αυτιά, μύτη, χείλια, ενώ έφαγε και τα χέρια της. Το ζώο που βρίσκονταν σε έξαλλη κατάσταση, πυροβολήθηκε τελικά λίγη ώρα αργότερα από την αστυνομία.
Οι φωτογραφίες δείχνουν την αλήθεια. Αριστερά το πρόσωπο της Νας μετά την επιτυχημένη επέμβαση, ενώ δεξιά βλέπετε την Νας λίγο πριν μπει στο χειρουργείο
Η εξαντλητική ολική επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου που πραγματοποιήθηκε το Μάιο με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό Δρ. Μποχντάν Πόμαχακ, διήρκησε 20 ώρες και συμμετείχαν περισσότεροι από 30 ιατροί, αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές! Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η Νας φωτογραφίζονταν μονίμως με καπέλο και πέπλο, ώστε να κρύβει τη παραμόρφωσή της. Η συγκεκριμένη ολική επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου είναι η τρίτη χειρουργική επέμβαση του είδους της, που εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα στο ίδιο νοσοκομείο. Σημαντική για την επέμβαση, ήταν η προσφορά μιας άγνωστης δότριας. Παράλληλα με την μεταμόσχευση προσώπου έγινε και μεταμόσχευση χεριών που αν και κρίθηκε επιτυχημένη από τους επιστήμονες, δεν αποδέχτηκε η γυναίκα λόγο επιπλοκών που παρουσιαστήκαν στην συνέχεια, με αποτέλεσμα τα μοσχεύματα να της αφαιρεθούν. Ωστόσο, οι ειδικοί συνεχίζουν να ψάχνουν συμβατό δότη, ώστε να επιχειρηθεί για δεύτερη φορά η μεταμόσχευση των χεριών. Σημειώνουμε πως η πρώτη πλήρη μεταμόσχευση προσώπου στο κόσμο αντιμετωπίστηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Ισπανία το 2010.

Πηγή: Reuters Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline