Οι επιθετικές μορφές του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, περιλαμβάνουν τη παρουσία μιας πρωτεΐνης, της PODX L- μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για μια βελτιωμένη θεραπεία.

Αυτό υποστιρίζουν ερευνητές του πανεπιστημίου Lund, του πανεπιστημίου της Uppsala και του ΚΤΗ, στη Σουηδία.
    
Στην μελέτη συμμετείχαν περίπου 500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 39 και 90 ετών. Οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι περιλάμβαναν την πρωτεΐνη PODXL, είχαν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου ή θανάτου από την νόσο, μέσα σε διάστημα δύο ετών-ακόμη και στις περιπτώσεις που γινόταν έγκαιρη διάγνωση και αφορούσε μόνον επιφανειακούς όγκους.

Όπως δηλώνει μία υπεύθυνη της μελέτης, η Karolina Boman, του τμήματος Παθολογικής Ανατομίας στο πανεπιστήμιο του Lund: «Με καλύτερη γνώση αυτής της πρωτεΐνης, μπορούμε να προσδιορίσουμε καλύτερα την πρόγνωση ενός ασθενή και να δούμε καλύτερα ποιός χρειάζεται επιθετικότερη θεραπεία αμέσως και σε ποιόν μπορεί να χορηγηθεί μια ηπιότερη θεραπεία, χωρίς κίνδυνο για τη ζωή του. Μπορούμε να δούμε, σε πρώιμο στάδιο, ποιοί ασθενείς ευρίσκονται στη ζώνη του κινδύνου για  υποτροπή του καρκίνου. Έχουμε δείξει, σε προηγούμενες έρευνες ότι η παρουσία αυτής της πρωτεΐνης στην κυτταρική μεμβράνη  των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής η του θανάτου απ’ αυτή την νόσο.
    
Τώρα βλέπουμε το ίδιο πράγμα σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου.
    
Η πρόγνωση είναι πτωχή, ακόμη κι αν η πρωτεΐνη ευρίσκεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Χωρίς αμφιβολία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό, για παράδειγμα στον καρκίνο του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του καρκίνου της ωοθήκης. Θα μπορούσαν επίσης να εξοικονομηθούν χρήματα, ειδικά εάν στο μέλλον κατορθώσουμε να δούμε ποιοί όγκοι περιέχουν αυτήν την πρωτεΐνη, με ένα απλό τεστ ούρων. Αυτό είναι ακριβώς που πρόκειται να ερευνήσουμε τώρα», συμπληρώνει η Karolina Boman.
    
Πηγή: Υγείαonline.gr
         
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline