Εκτύπωση
Κατηγορία: Ουρολογία
Εμφανίσεις: 10635

Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει τη φεμπουξοστάτη για τη χρόνια αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), ανακοίνωσαν οι παρασκευαστές του φαρμάκου. Το φάρμακο πιθανότατα θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

Η φεμπουξοστάτη - που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα σε δισκία των 40 και 80 mg - αποτελεί την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης εδώ και 40 έτη! Αναστέλλει την οξειδάση ξανθίνης, το ένζυμο που ευθύνεται για την παραγωγή του ουρικού οξέος.  Σε αρκετές κλινικές μελέτες, η φεμπουξοστάτη αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική από το placebo και την αλλοπουρινόλη - τη μόνη άλλη εγκεκριμένη θεραπεία για την υπερουριχαιμία των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα - για τη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος του ορού. Στην εξάμηνη βασική περίοδο της μελέτης φάσης ΙΙΙ CONFIRMS, το ποσοστό των ασθενών που πέτυχαν επίπεδα ουρικου οξέος  κάτω των 6 mg/dL ήταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό υψηλότερο με τη δόση των 80 mg (67%), σε σύγκριση με τη δόση των 40 mg (45%) ή την αλλοπουρινόλη (42%) (P<0.001 για αμφότερα). Στις κλινικές μελέτες, οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που αναφέρθηκαν συχνότερα ήταν ανωμαλίες στην ηπατική λειτουργία, ναυτία αρθραλγία και εξάνθημα. Υπήρξε επίσης υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών θρομβοεμβολικών επεισοδίων στους που ασθενείς έλαβαν φεμπουξοστάτη, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν αλλοπουρινόλη (0,74 έναντι 0,60 ανά 100 ασθενείς/έτος), αν και δεν εδραιώθηκε η ύπαρξη μιας αιτιώδους σχέσης. Η φεμπουξοστάτη αντενδείκνυται για τους ασθενείς που λαμβάνουν αζαθειοπρίνη, μερκαπτοπουρίνη ή θεοφυλλίνη, εξαιτίας του κινδύνου αύξησης της συγκέντρωσης αυτών των φαρμάκων στο πλάσμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τοξικότητα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που εσωκλείονται στη συσκευασία του φαρμάκου. Οι διατροφικές οδηγίες για τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) δίνουν έμφαση στον περιορισμό των πλούσιων σε πουρίνη τροφίμων, όπως η μπίρα και συγκεκριμένα κρέατα. Τα πλούσια σε πουρίνη λαχανικά, όπως το σπανάκι και τα φασόλια δε φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος, πιθανόν λόγω διαφορετικής βιοδιαθεσιμότητας, οπότε δε χρειάζεται να αποφεύγονται. Τα αναψυκτικά που περιέχουν φρουκτόζη και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη θα πρέπει σαφώς να αποφεύγονται, όχι μόνο για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά και για την πρόληψη των κοινών συνοδών νοσηροτήτων, όπως η υπέρταση και η παχυσαρκία. Η πρόσληψη καφέ είναι μάλλον ευεργετική.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος

Πηγή: Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων