Τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των ανταγωνιστών των υποδοχέων Η2 της ισταμίνης (Η2RA) βρίσκονται ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή φάρμακα κατά της γαστρίτιδας, της δυσπεψίας και του έλκους. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπάρχουν κίνδυνοι: οι χρήστες H2RA  με μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σύγκριση με τους μη χρήστες.
Εντοπίστηκαν ενήλικες ηλικίας ≥ 60 ετών που λάμβαναν H2RA, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ακτινολογική εξέταση μέτρησης της οστικής πυκνότητας (απορροφησιομετρία διπλής ενέργειας) κατά τη διάρκεια της Τρίτης Εθνικής Έρευνας Εξέτασης της Υγείας και της Διατροφής των ΗΠΑ. Συνέκριναν  την οστική πυκνότητα του μηριαίου αυχένα μεταξύ των ληπτών αυτών των φαρμάκων και των μη ληπτών, με ειδική στατιστική μέθοδο, που έλαβε υπόψιν και όλους τους γνωστούς δημογραφικούς, ανθρωπομετρικούς και ιατρικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ανταγωνιστές των υποδοχέων H2 της ισταμίνης, όπως είναι τα γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιελκωτικά φάρμακα  σιμετιδίνη και ρανιτιδίνη, ενδέχεται να μειώνουν την οστική πυκνότητα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι ανεπαρκής. Τα φάρμακα αυτά τείνουν μάλιστα να χορηγούνται κατά κόρον και χωρίς συνταγή γιατρού, γιατί θεωρούνται σχετικά ακίνδυνα. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που τα παίρνουν επί χρόνια συνεχώς, κάνοντας μια εξόφθαλμη κατάχρηση. Η οστεοπόρωση σχετίζεται με εύκολα ή αυτόματα κατάγματα, ακόμη και μετά από μικροπτώσεις και αποτελεί σημαντική πηγή νοσηρότητας στον πληθυσμό.

Πηγή: Περιοδικό American Journal of Medicine