Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών δημοσίευσε πρόσφατα σημαντικές οδηγίες προς τους γιατρούς για τη χρήση των θεραπειών της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Οι οδηγίες αυτές τάσσονται κατά της έκπλυσης της άρθρωσης μέσω παρακεντησης με βελόνα, κατά της αρθροσκόπησης με χειρουργικό καθαρισμό ή παροχέτευση και κατά της χρήσης γλυκοζαμίνης και/ ή θειικής ή υδροχλωρικής χονδροϊτίνης! Όλα τα παραπάνω είναι θεραπείες που συχνά χρησιμοποιούνται ως σήμερα για την πολύ συχνή αυτή κατάσταση ανάμεσα στον ηλικιωμένο πληθυσμό…

Αυτό που ξεκάθαρα συνιστούν οι οδηγίες, είναι ότι όσοι υπέρβαροι πάσχοντες από οστοαρθρίτιδα οφείλουν να μειώσουν κατά τουλάχιστον 5% το σωματικό τους βάρος  και να συμμετέχουν σε ασκήσεις αεροβικής γυμναστικής χαμηλής έντασης.
Η παροχέτευση υγρού από το γόνατο ενδέχεται να επιφέρει κάποιο όφελος μόνο σε ασθενείς οι οποίοι είχαν επίσης μηχανικού τύπου προβλήματα  της άρθρωσης, όπως ένα χαλαρό ενδοαρθρικό σώμα λόγω ρήξης μηνισκού ή αλλά προβλήματα στο μηνίσκο. Η επιστημονική ομάδα της σύνταξης των οδηγιών τάχθηκε επίσης κατά της αρθροσκόπησης με χειρουργικό καθαρισμό ή έκπλυση, αναφέροντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν φάνηκε σημαντική, για τη συντριπτική πλειονότητα των μεθόδων αντικειμενικής μέτρησης του πόνου και της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

Πηγή: American Academy of Orthopaedic Surgeons