Εκτύπωση
Κατηγορία: Νεφρολογία
Εμφανίσεις: 2406

altΌπως αναφέρεται στο περιοδικό American Journal of Cardiovascular Drugs, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια νόσων των νεφρών, λαμβάνει στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, χωρίς να υπάρχει λόγος. Τα φάρμακα αυτά δεν προσφέρουν στους ασθενείς αυτούς κανένα όφελος και μπορεί να αυξάνουν άλλους κινδύνους για την υγεία τους, όπως είναι ο διαβήτης, η άνοια ή οι  πόνοι στους μύες.

Τα ευρήματα αυτά, εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αξία των θεραπειών για τη μείωση της χοληστερόλης σε ασθενείς με νόσους των νεφρών. Το θέμα είναι σημαντικό, όπως λένε οι ερευνητές, επειδή η συχνότητα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ρυθμό, όπως ονομάζουν 'συναγερμού'. Επίσης, οι ασθενείς που πάσχουν από νόσο του νεφρών, έχουν 23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο και αυτή είναι η κύρια αιτία θανάτου για αυτούς τους ασθενείς. alt
Αλλά για τους ασθενείς αυτούς, η απόφαση που λαμβάνεται συχνά να χορηγούνται φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των στατινών για να μειώσουν την χοληστερόλη ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο, δεν στηρίζεται επάνω σε κανένα ερευνητικό δεδομένο, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline