Νέα έρευνα από Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Journal of Neuroscience, υποστηρίζει πως η δραστηριότητα του εγκεφάλου μεταβάλλεται σε νευροφυσιολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές, που θυμίζουν εκείνες που παρατηρούνται στη σχιζοφρένεια.  
                       
Στη μελέτη, με επικεφαλής συγγραφέα τον Δρ Ματ Τζόουνς από τη Σχολή του Πανεπιστημίου της Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, οι επιστήμονες εξέτασαν αν τα ζημιογόνα αποτελέσματα της ινδικής κάνναβης στη μνήμη και στη γνώση, θα μπορούσαν να σχετίζονται με διαταραχές του εγκεφάλου.   
    
Χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία, οι ερευνητές μέτρησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα από τις εκατοντάδες των νευρώνων σε ζώα, που έλαβαν ένα φάρμακο που μιμείται το ψυχοτρόπο συστατικό της μαριχουάνας.  
    
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση μαριχουάνας παραβιάζει τα ίδια μέρη του εγκεφάλου ως ψυχική ασθένεια. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι οι υπεύθυνές για τη λήψη αποφάσεων στη μνήμη.  Ο Δρ Τζόουνς, εξήγησε πως η χρήση μαριχουάνας αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά που αρχίζει να μοιάζει σχιζοφρενική.
    
Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στη κατανόηση για το πώς ρυθμίζεται η δραστηριότητα του εγκέφαλου πίσω από τις διαδικασίες, όσον αφορά την υγεία και την ασθένεια.
    
Η έρευνα αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη νέων εργαλείων και στόχων για τη θεραπεία των νόσων του εγκεφάλου, όπως η σχιζοφρένεια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
    
Πηγή: Υγείαonline.gr
         
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline