Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων, καθώς και την κοινωνική τους ζωή.
    
Αν και ακούγεται περίεργο, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ του αριθμού των φίλων των εθελοντών που έχουν στο Facebook, με το ποσό των αλλαγών σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
    
Δεν είναι σαφές αν τα κοινωνικά δίκτυα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ή προτρέπουν τα άτομα που συμμετέχουν να κάνουν περισσότερες κοινωνικές ή εικονικές επαφές. Στην συγκεκριμένη έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences, εξετάστηκαν 125 φοιτητές από το Λονδίνο με 3D εγκεφαλογραφήματα.
    
Η φαιά ουσία του εγκεφάλου
    
Οι επιστήμονες μελέτησαν την συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των φίλων των φοιτητών σε κοινωνικά δίκτυα, με τον αριθμό των πραγματικών τους φίλων στη ζωή και την ικανότητα τους να θυμηθούν ονόματα, πρόσωπα και πράγματα.  
    
"Με την έρευνα αυτή ανακαλύψαμε κάποιες ενδιαφέρουσες περιοχές του εγκεφάλου, που φαίνονται να συνδέονται με τον αριθμό των φίλων των εθελοντών φοιτητών, είτε πραγματικά, είτε εικονικά", εξήγησε ο Δρ. Ριότα Κανάι, ένας από τους βασικούς ερευνητές από το University College του Λονδίνου. "Το συναρπαστικό ερώτημα είναι εάν αυτές οι δομές μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσο το διαδίκτυο μπορεί να αλλάξει το μυαλό μας".
    
Αιτία και αποτέλεσμα  
    
Το Facebook, είναι το δημοφιλέστερο site κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο και έχει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο. Το site αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρήσουν επαφή με μια ομάδα φίλων, από μια χούφτα ως μερικές χιλιάδες ή και περισσότερο.
    
Ο Δρ Τζoν Γουίλιαμς, επικεφαλής της Νευροεπιστημονικής και Ψυχικής Υγείας στο Wellcome Trust, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: "Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την πανταχού παρουσία του διαδικτύου και τον αντίκτυπό της στη ζωή μας, με την έρευνα αυτή καταλαβαίνουμε τον αντίκτυπό της στον εγκέφαλό μας και την σχέση της με την πάροδο του χρόνου".
    
Πηγή: BBC
    
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline