Μπορεί να τους έχεις ξαναδεί, μπορεί και όχι. Επειδή όμως σίγουρα το έχεις ξεχάσει και δε θες να βρεθείς σε μια μόνιμη κατάσταση λήθης, τότε διάβασε ξανά το πως μπορείς να θωρακίσεις το μυαλό σου.
         
1. Άσκηση και περπάτημα. Κάποτε ο Νικ Νόλτε είχε πει σε μια συνέντευξη του ότι κάθε πρωί που σηκώνεται τον πονάνε τα πλευρά του και οτιδήποτε έχει διπλό στο σώμα του. Όμως σηκώνεται. Στέκεται όρθιος και βάζει τα πόδια του και κατ’ επέκταση το σώμα και το μυαλό σε λειτουργία. Αν είσαι κάτω από τα 60, τότε πέρα από το περπάτημα, βάλε και μερικές ασκήσεις μέτριας έντασης. Αν είσαι σε ηλικία προς τα πάνω, τότε το περπάτημα αρκεί. Αλλά όσο πιο μεγάλη διάρκεια και απόσταση μπορείς.
         
2. Σταυρόλεξα. Ο παππούς μου είναι 94 ετών. Σίγουρα ξεχνάει σχετικά εύκολα ορισμένα πράγματα. Αλλά τα απαραίτητα δεν θα τα ξεχάσει ακόμα κι αν γίνει πυρηνικός πόλεμος στο κεφάλι. Ο λόγος; Έλυνε από τα 35 του μέχρι τα 85 του σταυρόλεξα. Πέρασε το κρίσιμο στάδιο ωθώντας τον εγκέφαλο του σε μια επανάληψη γνώστης. Γιατί καλύτερο από το να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, είναι να μοχθείς για να τα εγκαταστήσεις σε καλή θέση στη μνήμη σου.
         
3. Πόνταρε στη μεσογειακή διατροφή. Μούρα, ελαιόλαδο και παράγωγα, ξηρούς καρπούς,  Γενικά η λεγόμενη MIND Diet (Μεσογειακή και DASH) έχει αποδειχθεί σε έρευνα του US National Institute of Health σε 1.000 άτομα, ότι μειώνει σε ποσοστό 35% το ρίσκο αν η διατροφή ακολουθείται συχνά και 55% αν ακολουθείται πιστά και καθημερινά.
         
4. Κοιμάσαι κι η τύχη σου δουλεύει. Μην αδιαφορείς για τον ύπνο σου. Με 5 ώρες κάθε μέρα παίρνεις ρίσκο. Οτιδήποτε κάτω από 8ωρο συνολικά στην ημέρα είναι λίγο. Επίσης και οι ώρες που κοιμάσαι παίζουν ρόλο.
         
Πηγή: dashdiet.org/what_is_the_dash_diet.asp, sciencealert.com, express.co.uk
         
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline