Οι άνθρωποι που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις κατάθλιψης μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι όσοι υποφέρουν από χρόνια κατάθλιψη έχουν σημαντικά μικρότερο ιππόκαμπο απ’ ότι οι υγιείς άνθρωποι. Όπως αναφέρουν, η ψυχική αυτή ασθένεια τείνει να συρρικνώνει αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, την αποθήκευση των αναμνήσεων και τη σύνδεσή τους με άλλα συναισθήματα.
.
Η μνήμη και τα συναισθήματα συνδέονται, καθώς τείνουμε να σχηματίζουμε μνήμες γύρω από συναισθηματικά γεγονότα - για παράδειγμα, θυμόμαστε κάποιον που μας έκανε να γελάσουμε ή να νιώσουμε ντροπή.
.
Ενώ οι άνθρωποι που υπέφεραν ένα επεισόδιο κατάθλιψης είχαν παρόμοιο μέγεθος ιππόκαμπου με κάποιον υγιή, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ήταν συρρικνωμένη σε εκείνους που είχαν βιώσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις της διαταραχής αυτής. «Αυτό υποδηλώνει, ότι η κατάθλιψη συρρικνώνει τον ιππόκαμπο» αναφέρουν οι ερευνητές του αυστραλιανού πανεπιστημίου.
.
Επομένως, η συγκεκριμένη έρευνα τονίζει την ανάγκη της πρώιμης θεραπείας της κατάθλιψης, ειδικά στους εφήβους και τους νέους ανθρώπους, καταλήγουν οι επιστήμονες. Η έρευνα ήταν παγκόσμια και έγινε σε ένα δείγμα 9.000 και πλέον και ανθρώπων. Είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει και που συγκρίνει το μέγεθος του εγκεφάλου σε ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη και σε υγιή άτομα.
.
Η κατάθλιψη είναι μια πολύ κοινή ψυχική ασθένεια, η οποία επηρεάζουν τουλάχιστον έναν στους έξι ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.
.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
.
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline