Εκτύπωση
Κατηγορία: Εναλλακτική Ιατρική
Εμφανίσεις: 8471

altΤο εκχύλισμα από το φυτό Rhodiola Rosea, που χρησιμοποιείται από πολύ παλιά για την ανακούφιση από το στρες, βρέθηκε ότι αυξάνει κατά 24% τον χρόνου ζωής της Drosophila, εντόμου που χρησιμοποιείται σε βιολογικά πειράματα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Το φυτό αυτό, το οποίο είναι ιθαγενές του Καυκάσου και της Σκανδιναβίας, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Οι ερευνητές της μελέτης, ανακάλυψαν ότι η χρήση της επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της Drosofila και μάλιστα τόσο στα έντομα τα οποία είχαν κανονική διατροφή, όσο και σε αυτά που είχαν υποβληθεί σε μειωμένη διατροφή (αφού η μειωμένη διατροφή θεωρείται η πιο σίγουρη μέθοδος για τη αύξηση της διάρκειας ζωής των πειραματόζωων).

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές: «Ανακαλύψαμε ότι η Rhodiola στην πραγματικότητα αυξάνει τη διάρκεια ζωής, πέραν από αυτήν που προκύπτει με τους περιορισμούς της διατροφής. Αποδεικνύεται ότι μπορεί να δράσει ακόμα και σε άτομα που είναι ήδη μακρόβια και υγιή. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την ρεσβερατρόλη, η οποία εμφανίζεται να δρα μόνον σε υπερ-ταισμένα η μη υγιή άτομα». alt Το φυτό αυτό, όχι μόνο αύξησε τη διάρκεια ζωής κατά 24% στα έντομα αυτά, αλλά επίσης καθυστέρησε την απώλεια της σωματικής απόδοσης καθώς τα έντομα αυτά μεγαλώνουν, αλλά και επέκτεινε τις ζωές των γέρικων εντόμων. Οι ερευνητές σε προηγούμενες μελέτες τους, είχαν βρει ότι το εκχύλισμα μειώνει τα μόρια του ενεργού οξυγόνου στα μιτοχόνδριατων εντόμων και προστατεύει, τόσο τα έντομα όσο και τα καλλιεργημένα ανθρώπινα κύτταρα, από το οξειδωτικό στρες.

Το φυτό αυτό έχει ήδη εμφανίσει πιθανά οφέλη για τους ανθρώπους, όπως τη μείωση της κόπωσης, του άγχους και της κατάθλιψης. Βελτιώνει τη διάθεση, τη μνήμη και το σφρίγος αλλά και εμποδίζει την αδιαθεσία λόγω μεγάλου υψόμετρου. Η ερευνητική ομάδα, αυτή στιγμή έρευνα τη δυνατότητα του φυτού ως προς τα κύτταρα του καρκίνου, τη βελτίωση της νόσου του Alzheimer και την βοήθεια για την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline