Εκτύπωση
Κατηγορία: Γενική Ιατρική και Παθολογία
Εμφανίσεις: 6145

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι μια συχνή αυτοάνοση πάθηση με ποικίλη βαρύτητα, η οποία εξαρτάται από τα όργανα που προσβάλλονται. Στις σοβαρές μορφές της μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Οι παράγοντες αυτής της ποικιλίας παραμένουν εν πολλοίς αδιευκρίνιστοι, ωστόσο μια μελέτη που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα διαπίστωσε ότι όσοι προέρχονται από τη μεσογειακή λεκάνη φαίνεται ότι εκδηλώνουν τη νόσο με μεγαλύτερη ένταση.
Σύμφωνα με τη γενετική ανάλυση 1270 πασχόντων από ΣΕΛ, διαπιστώθηκε ότι ανεξαρτήτως του τύπου γέννησης και διαμονής, η καταγωγή από τη Νότια Ευρώπη, όπως αυτή κρίθηκε με βάση τη γονιδιακή ανάλυση, σχετιζόταν με τις σοβαρότερες εκδηλώσεις της νόσου, όπως η προσβολή τον νεφρών ή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αντίθετα, οι Σκανδιναβοί τείνουν να εμφανίζουν τις ήπιες, δερματικές μορφές της νόσου.

Τα παραπάνω ευρήματα σημαίνουν ότι στην Ελλάδα, η νόσος αυτή έχει πολύ μεγαλύτερο κλινικό και οικονομικό αντίκτυπο, καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη νοσηρότητα και απαιτεί στενότερη και συχνά νοσοκομειακή παρακολούθηση. Φυσικά, τα ευρήματα αφορούν τη γενετική καταγωγή και όχι απλά τον τόπο διαμονής ή τους απόγονους μεταναστών από άλλα μη μεσογειακά μέρη.

 

Πηγή: European League Against Rheumatism