Νεότερες μελέτες κλονίζουν την παραδοσιακή παροχη πρώτων βοηθειών στα θύματα καρδιακής ανακοπής!
Οι άνθρωποι που παρευρίσκονται σε ένα επεισόδιο συγκοπής δεν θα πρέπει να διστάζουν να κάνουν μαλάξεις στο στήθος του θύματος, χωρίς να είναι αναγκαία και η ταυτόχρονη  «αναπνοή στόμα με στόμα» (γνωστή και ως τεχνητή αναπνοή» ή «φιλί της ζωής» και ο συνδυασμός της παραπάνω πράξης με τις καρδιακές μαλάξεις συνιστά αυτό που αποκαλείται  «καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση»).
Σύμφωνα με επίσημες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, υπήρξαν αρκετές μελέτες που έδειξαν, ότι οι καρδιακές μαλάξεις έχουν ίσως και ισοδύναμη αποτελεσματικότητα με τη παραδοσιακή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (που περιλαμβάνει μαλάξεις με ταυτόχρονη τεχνητή αναπνοή, με συγκεκριμένο ρυθμό). Ωστόσο, πολλοί διστάζουν να κάνουν την οποιαδήποτε παρέμβαση, κυρίως διότι δεν ξέρουν το ρυθμό του συνδυασμού, αλλά ούτε και τον τρόπο παροχής αέρα προς το θύμα ή φοβούνται τη στοματική επαφή με αυτό.

Τα πράγματα, λοιπόν, απλοποιούνται αρκετά: προκειμένου να σωθεί  μια ανθρώπινη ζωή, εάν πιστεύετε ότι κάποιος έπεσε θύμα καρδιακής ανακοπής, αφού καλέσετε το 166 (ή το 112 από κινητό τηλέφωνο), αρχίζετε να συμπιέζετε με δύναμη και γρήγορα στο κέντρο του στήθους του θύματος, όσο μπορείτε χωρίς καμία διακοπή. Οι συμπιέσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ρυθμό περίπου 2-3 το δευτερόλεπτο και να συμπιέζουν το στήθος αρκετά,  περίπου κατά 5 εκατοστά (σε ενήλικο άτομο, και εφόσον αυτό που συμπιέζεται είναι σίγουρα το στέρνο και όχι το στομάχι, δεν υπάρχει φόβος πρόκλησης κάποιας βλάβης, οπότε οι συμπιέσεις θα πρέπει να έχουν πραγματικά δύναμη).
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι τα παραπάνω αφορούν κάποιον μη γιατρό που θα τύχει να βρίσκεται μπροστά σε ενα συμβάν καρδιακής ανακοπής και προς το παρόν δεν μεταβάλλουν την καθιερωμένη κλινική πράξη από επαγγελματίες της υγείας, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται εντατική μελέτη και επιβεβαίωση της ασφάλειας μιας πρακτικής όπως η παραπάνω.

 

Πηγή: Περιοδικό Circulation