ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ

Όλοι μας σποραδικά έχουμε υποφέρει από πόνο ή ερεθισμό στο στόμα, τα χείλη ή τη γλώσσα. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η αιτία είναι ασήμαντη και η κατάσταση εξαφανίζεται σε λίγες μέρες. Όμως, αν επιμένει ή επαναλαμβάνεται, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

 

ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΕΛΚΗ

Αν και δεν είναι συνήθως σοβαρό, ένα στοματικό έλκος λύση της συνεχείας του εσωτερικού τοιχώματος του στόματος μπορεί να πονάει εκπληκτικά δυσανάλογα με το μέγεθος του.

Τι προκαλεί τα στοματικά ελκη;

Οι άνθρωποι συχνά αποκτούν   μεμονωμένα   έλκη,σαν αποτέλεσμα πληγών από αιχμηρά δόντια ή προσθετικά δοντιών που δεν έχουν τοποθετηθεί καλά ή όταν τρώνε κάτι πολύ ζεστό. Μικρές ομάδες από έλκη -που είναι γνωστά σαν άφθες- είναι επίσης συνηθισμένες: εμφανίζονται συνήθως σε περιόδους άγχους στις γυναίκες λίγο πριν την περίοδο. Τα πιο πολλά στοματικά έλκη   θεραπεύονται   μόνα τους σε 7-10 μέρες. Δεν υπάρχει θεραπεία που να είναι πάντα αποτελεσματική. Το πλύσιμο του στόματος με χλιαρό σοδόνερο μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Μπορείτε επίσης ν' αγοράσετε παστίλιες που αναι-σθητοποιούν την περιοχή ή αλοιφές.Το να σκεπάσετε το έλκος μ' ένα ειδικό μαλακτικό, πριν κοιμηθείτε και μετά τα γεύματα, μπορεί να σας βοηθήσει ν' ανακουφιστείτε από τον πόνο και να επισπεύσει την επούλωση. Αν τα έλκη επανεμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά, μιλήστε με το γιατρό σας.

ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ:

Έλκη, όγκοι, πληγές, και αποχρωματισμένα τμήματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε τμήμα του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας και των ούλων.Η πιθανότητα να εμφανιστούν στοματικά προβλήματα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, αν κάνετε καλή υγιεινή του στόματος, αν περιορίσετε το περιεχόμενο ζάχαρης
στη δίαιτά σας, αν περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και αν κάνετε συχνά οδοντιατρικά τσεκάπ.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ

Τα τοιχώματα του στόματος έχουν μεγάλη δύναμη αντίστασης στους μολυσματικούς οργανισμούς. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν παθαίνουν στοματικές μολύνσεις, εκτός αν είναι καταβεβλημένοι και τρώνε φαγητά που δεν είναι θρεπτικά. Όμως, σποραδικά, τα στοματικά έλκη είναι σημάδι κάποιας πιο σοβαρής αρρώστιας.

Επιχείλιος έρπης

Ο επιχείλιος έρπης είναι η εκδήλωση απλού έρπη, μιας μόλυνσης από ιούς που προσβάλλει σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Σ' ένα μικρό παιδί, η αρχική αρρώστια μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αλλά σε πιο μεγάλους ανθρώπους προκαλεί πυρετό, ευαισθησία αδένων και πολλές μικροσκοπικές φουσκάλες. Οι φουσκάλες αυτές, που μπορεί να εμφανιστούν και στα ούλα και τον ουρανίσκο, τελικά σπάνε και σχηματίζουν επώδυνα έλκη. Μετά από την αρχική προσβολή, ο ιός υποχωρεί στα νεύρα του στόματος, όπου μένει αδρανής μέσα σε ομάδες νευρικών κυττάρων, βαθιά στο κεφάλι. Σε μερικούς ανθρώπους, μια καινούρια μόλυνση (συνήθως ένα κρυολόγημα), συναισθηματικό στρες, κόπωση, έντονο ηλιακό φως ή ακόμα και η περίοδος φαίνεται ότι αφυπνίζει τον ιό, που κατεβαίνει από τα νεύρα στα χείλη, προκαλώντας τη χαρακτηριστική ερπητική χειλίτιδα. Το φάρμακο κατά των ιών ακυκλο-βίρ μπορεί να καταπραΰνει την κατάσταση αυτή, αλλά δε συνιστάται η μακροχρόνια χρήση του με σκοπό την μη επανεμφάνιση του έρπητα. Εκείνοι που υποφέρουν πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν το αίσθημα καύσους στο χείλος που προμηνύει την προσβολή.Το ακυκλοβίρ ανακουφίζει τα συμπτώματα πιο καλά, όταν μπαίνει σαν αλοιφή σε πρώιμο στάδιο.

Μολύνσεις των ούλων και μυκητώδης στοματίτιδα

Οι νεαροί ενήλικοι που παραμελούν την υγιεινή του στόματος τους κινδυνεύουν να πάθουν ελκώδη ουλίτιδα, ένα είδος μόλυνσης των ουλών. Η αρρώστια αυτή είναι πιθανότερο να σας συμβεί αν είστε καπνιστές, έχετε στρες ή αν έχετε κάποια μόλυνση του λαιμού ή της μύτης. Τα ούλα πονούν, πρήζονται και ματώνουν, ενώ τα βακτηρίδια προκαλούν έλκη που σπάνε τις άκρες των ούλων ανάμεσα στα δόντια. Τα μέρη στα οποία δεν γίνεται θεραπεία μπορεί να καλυφθούν από μια σταχτιά μεμβράνη, που μπορεί να αποξεστεί, αφήνοντας μια γδαρμένη επιφάνεια που αιμορραγεί. Αρχίστε τη θεραπεία καθαρίζοντας τα δόντια σας προσεκτικά με μια μαλακιά οδοντόβουρτσα,αλλά δείτε έγκαιρα τον οδοντογιατρό σας, αν αρχίσετε να έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι φιλοξενούν στο στόμα τους -σαν μαγιά- το μύκητα που προκαλεί τη μυκητώδη στοματίυ-δα, συνήθως χωρίς συμπτώματα. Αν ο μύκητας πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα, μπορεί να τον δούμε με μορφή πιτσιλάδων με κρεμ χρώμα, συχνά στο εσωτερικό των μάγουλων και στο πίσω μέρος του στόματος. Όλο το στόμα σας επίσης μπορεί να πονάει και να το νιώθετε στεγνό. Αν νομίζετε ότι έχετε μυκητώδη στοματίτιδα, δείτε το γιατρό σας, που μπορεί να είναι σε θέση να καθορίσει την πιθανή αιτία και να σας δώσει μια αποτελεσματική ανυμυκηυκή φαρμακευτική αγωγή.

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗ ΓΛ0ΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΟ ΣΤΟΜΑ

Γενικός πόνος στο στόμα είναι ασυνήθιστος, αν δεν υπάρχει μόλυνση, αλλά ένας πόνος στη γλώσσα από μόνος του δεν είναι ασυνήθιστος. Ο πόνος στη γλώσσα μπορεί να οφείλεται σε μια ποικιλία ελαφρών μορφών αναιμίας, που μπορεί να επιβεβαιωθούν μ' ένα τεστ αίματος. Μια φλεγμαίνουσα (κόκκινη) γλώσσα είναι ένα θετικό σημάδι αναιμίας, που πρέπει να εξεταστεί αμέσως από το γιατρό σας.Τι προκαλεί το στέγνωμα του στόματος;Όλοι ξέρουμε ότι ο έντονος φόβος ή η αγωνία κάνουν το στόμα μας να στεγνώνει. Έτσι, δεν είναι σπάνιο η επίμονη ανησυχία να παρατείνει την ξηρότητα του στόματος. Επιπλέον, μερικά φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή περιορίζουν την παραγωγή σάλιου. Αν δεν είναι δυνατό ν' αλλαχτούν τα φάρμακα, μπορεί να σας βοηθήσει ένα υγρό πλύσης στόματος.Η αναπνοή από το στόμα, ιδίως τη νύχτα, μπορεί να στεγνώσει το μπροστινό μέρος του στόματος σας. Ο οδοντογιατρός μπορεί να σας δώσει ένα προστατευτικό στόματος για να προφυλάξει τα ούλα σας. Γενικά, το στόμα γίνεται πιο στεγνό, όσο περνάει η ηλικία, αλλά μερικοί ηλικιωμένοι έχουν βαριά ξηρότητα στόματος και ματιών, καμιά φορά σε συνδυασμό με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η κατάσταση αυτή απαιτεί ιατρική θεραπεία. Καλό θα είναι επίσης να γίνει έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη.

ΣΚΑΣΙΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Μερικές φορές αναπτύσσεται μυκητώδης στοματίτιδα κάτω από μια οδοντοπροσθευκή εργασία, ειδικά αν τη φοράτε τη νύχτα. Το μολυσμένο σάλιο προκαλεί επώδυνα σκασίματα στις γωνίες του στόματος. Για να το αποφύγετε αυτό, βάλτε μια αλοιφή νυστατίν στο εσωτερικό μέρος της οδοντοπρο-σθευκής εργασίας, πριν τη βάλετε.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΠΣΕΤΕ ΤΠΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ
Όλοι θέλουν να έχουν αναπνοή που να μυρίζει ευχάριστα. Η κακοσμία του στόματος, ενώ δύσκολα εντοπίζεται από εσάς τους ίδιους, συνήθως συνοδεύεται από μια κακή γεύση στο στόμα, που μπορείτε να την καταλάβετε. Μερικές από τις αιτίες της κακοσμίας εκτίθενται εδώ μαζί με προτάσεις για να τις προλάβετε ή να τις θεραπεύσετε. Αν η κακοσμία επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον οδοντογια
τρό σας.
• Τροφές όπως τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.Η κακοσμία που προκαλούν προέρχεται από το θείο που περιέχουν αυτές οι τροφές, που απορροφάται από το αίμα και βγαίνει με τη μορφή αερίων από τους πνεύμονες. Η κακοσμία που προέρχεται από τις τροφές αυτές δεν καθαρίζει με τα υγρά πλύσης του στόματος.
• Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ. Αν χρησιμοποιείτε υγρά πλύσης του στόματος και βουρτσίζετε με επιμέλεια τα δόντια σας, μπορεί να ελαττώσετε την κακοσμία απ' αυτές τις αιτίες.
• Βακτηρίδια που ευδοκιμούν σε κομμάτια από τις τροφές είναι μια συνηθισμένη και δυνατή πηγή κακοσμίας του στόματος. Χρειάζεται προσεκτική υγιεινή στόματος και τακτικό καθάρισμα των δοντιών από έναν υγιεινολόγο. θα βοηθήσει επίσης, αν βουρτσίζετε την επιφάνεια της γλώσσας σας με μαλακιά οδοντόβουρτσα.
• Ένα στεγνό στόμα μπορεί να προκαλέσει κακοσμία, που εξαφανίζεται αφού πλύνετε τα δόντια σας ή πιείτε ένα ποτήρι νερό.
• Φάρμακα που δίνονται με συνταγές. Μερικά φάρμακα προκαλούν κακοσμία. Ρωτήστε το γιατρό σας να σας πει κάτι γι' αυτά.