Η κυτταρίτιδα είναι εναπόθεση υπερτροφικών λιποκυττάρων κατά  σωρούς σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (γλουτούς, μηρούς, γόνατα κλπ) σε συνδυασμό με λιπώδη διήθηση και ίνωση πού έχει σαν  αποτέλεσμα την εμφάνιση του δέρματος στα σημεία αυτά σαν “φλοιό πορτοκαλιού “ ουσιαστικά πρόκειται για τοπική λιποδυστροφία και οφείλεται:
•  Σε ορμονικούς παράγοντες (διαταραχές εμμηνόρρυσης, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)
•  Σε διατροφικές συνήθειες  (λίπη, υδατάνθρακες, αλκοόλ, κάπνισμα)
•  Σε διαταραχές τού μεταβολισμού λιποκυττάρων
•  Σε διαταραχές της μικροκυκλοφορίας
•  Σε φλεβική ή χρόνια λεμφική στάση
•  Παχυσαρκία Η μεσοθεραπεία για κυτταρίτιδα είναι ένας τρόπος χορήγησης φαρμάκων ή φαρμακευτικών ουσιών ενδοδερμικά, σε πολύ μικρές ποσότητες, ώστε να δράσουν τοπικά. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως στην αισθητική ιατρική για την κυτταρίτιδα, την τοπική λιποδιάλυση και αναζωογόνηση του δέρματος. Η μεσοθεραπεία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: χορηγούμε τη θεραπευτική ουσία εκεί ακριβώς που μας ενδιαφέρει. Άρα εκ των πραγμάτων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ μικρότερες ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών από ότι εάν τις χορηγούσαμε από το στόμα. Η έγχυση γίνεται  με μία κοινή βελόνα συνήθως μήκους 4mm και διαμέτρου 30G. Χρησιμοποιούνται βελόνες τέτοιου μήκους για να παραμένουν στο πάχος του δέρματος. Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στην Αισθητική Ιατρική. Με τη μέθοδο αυτή δεν διαλύουμε άμεσα το επιπλέον λίπος αλλά βελτιώνουμε την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την τοπική βελτίωση και του λιπώδη ιστού. Η μεσοθεραπεία είναι και πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε μία ιατρική πράξη, που προϋποθέτει μία διάγνωση και μία συγκεκριμένη θεραπεία, διότι πάντα μπορεί να προκληθούν βλάβες και επιπλοκές. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως φυτικά σκευάσματα (εκχυλίσματα βοτάνων που αυξάνουν την λιπόλυση και διευκολύνουν την απελευθέρωση των λιποκυττάρων με αποτέλεσμα σύσφιξη και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες (καφεΐνη, προκαίνη, πεντοξυφιλίνη, υαλουρονιδάση, φωσφατυδιλχολίνη κλπ) που έχουν λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες βελτιώνοντας την μικροκυκλοφορία  και την αποδόμηση των λιποκυττάρων. Για ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα, κάνοντας μια συνεδρία την εβδομάδα, αρκούν 3-4 εβδομάδες για μια αισθητική βελτίωση του προβλήματος και, στη συνέχεια 4 έως 8 συνεδρίες για άριστο αποτέλεσμα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στις περιοχές των γλουτών, στην έξω επιφάνεια των μηρών, στην περιοχή πάνω από τα γόνατα και γενικά στις περιοχές όπου εμφανίζεται η κυτταρίτιδα. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Όταν ο ιατρός χρησιμοποιεί φυτικές ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα σε πολύ μικρές δοσολογίες δεν υπάρχουν αντενδείξεις ούτε παρενέργειες
Η θεραπεία διαρκεί από 4 έως 8 εβδομάδες. στην αρχή γίνεται κάθε εβδομάδα και στην συνέχεια 1-2 φόρες τον μήνα. Πρέπει να γίνεται θεραπεία συντήρησης κάθε χρόνο.
Απόστολος Μαζιώτης, MD
Πλαστικός Χειρουργός

Λαζαράκη 2 – Γλυφάδα 16675
Τηλ: 2109680009 – Fax: 2109680009

www.apostolosmaziotis.gr