Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός", εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τρόπους ώστε να αποφύγουμε τον έντονο πονοκέφαλο και πως το μπότοξ μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των χρόνιων ημικρανιών. Tο βασικό χαρακτηριστικό των ημικρανιών είναι ο έντονος  πονοκέφαλος, που συνήθως εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο δυνατός, που να εμποδίζει τον πάσχοντα στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και 3 ημέρες. Οι ημικρανίες συνήθως συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως και στον ήχο, ναυτία, εμετό ή θολή όραση. Πριν την εκδήλωση ημικρανίας, πολλοί πάσχοντες παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη διάθεσή τους, γίνονται ευερέθιστοι ή μελαγχολικοί. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κόπωση και μυϊκό πόνο. Αυτά τα πρόδρομα συμπτώματα εμφανίζονται σε 1 στους 4 πάσχοντες, και μπορούν να εμφανιστούν έως  και 24 ώρες πριν από την εκδήλωση ημικρανίας. Τα ακριβή αίτια που προκαλούν ημικρανίες δεν έχουν εντοπιστεί, αλλά πιστεύεται ότι συνδέονται με το νευρικό σύστημα. Εάν κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο πάσχει από ημικρανίες, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσετε και εσείς. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλονται σε μεταλλάξεις των γονιδίων που επηρεάζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Το άγχος, η κακή διατροφή και οι ορμονικές διαταραχές είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να πυροδοτήσουν τις ημικρανίες. Σε ό,τι αφορά το άγχος, αν και είναι αδύνατο να το αποφευχθεί, όσοι υποφέρουν από ημικρανίες θα πρέπει να προσπαθήσουν να το περιορίσουν και να βρουν τρόπους να χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να γίνει ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, κάνοντας έναν περίπατο ή ασκήσεις χαλάρωσης. Η επαρκής ξεκούραση είναι επίσης σημαντική για την αποφυγή των εξάρσεων ημικρανίας. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο σας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Ο ελλιπής αλλά και ο πολύωρος ύπνος μπορεί να πυροδοτήσουν ημικρανίες. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου καθώς και η αφυδάτωση ενισχύουν τις ημικρανίες. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και να μην παραλείπετε γεύματα.
Σε πολλές γυναίκες, οι ημικρανίες εκδηλώνοται λίγες ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ημικρανίες σε σχέση με τους άνδρες. Η καφεϊνη, σε συνδυασμό με παυσίπονα, μπορεί να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από 2 φλυτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Το 2010, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του μπότοξ για την αντιμετώπιση των χρόνιων ημικρανιών. Η θεραπεία χρησιμοποιείται σε άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες διάρκειας 4 ή περισσότερων ωρών για τουλάχιστον 15 ημέρες το μήνα. Οι ενέσεις μπότοξ έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν τη δράση ορισμένων χημικών ουσιών που σχετίζονται με τη μετάδοση του πόνου μέσω των νεύρων. Δρ. Αμαλία Τσιατούρα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Cosmetic Derma Medicine
Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός»

www.cosmeticdermamedicine.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline