Ο Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, επιστημονικός συνεργάτης Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η νευραλγία του τριδύμου νεύρου. Η νευραλγία τριδύμου (αλλιώς: νευραλγία του τριδύμου νεύρου) είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από απότομο, πολύ δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο (διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτά ως λίγα λεπτά) στην κεφαλή ή το πρόσωπο, που μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα. Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ότι ο πόνος έχει χαρακτήρα "σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα". Ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου εντοπίζεται στο πρόσωπο ή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (αναλυτικότερα, μπορεί να εντοπίζεται στο σαγόνι, στο μάγουλο ή στην περιοχή γύρω από το μάτι και τον κρόταφο) και συχνά αναφέρεται ότι μπορεί να προκληθεί από απλές κινήσεις, όπως η ομιλία, η μάσηση ή το ξύρισμα του προσώπου, ενώ μερικές φορές ακόμη και ένα ελαφρό ρεύμα αέρα που "χτυπάει" στο μάγουλο ή στον κρόταφο τον ασθενή μπορεί να προκαλέσει τον πόνο. Όπως προαναφέρθηκε, η εμφάνιση νευραλγίας του τριδύμου νεύρου αποτελεί εκδήλωση δυσλειτουργίας του, η οποία μπορεί να έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία (για παράδειγμα, πίεση του νεύρου από αγγειακό κλάδο ή από όγκο), αλλά και για την οποία πολλές φορές δεν ανευρίσκεται υποκείμενο αίτιο (στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για "Ιδιοπαθή νευραλγία τριδύμου"). Έτσι, η διαγνωστική προσέγγιση ενός ανθρώπου με συμπτώματα νευραλγίας τριδύμου θα πρέπει να γίνεται από ειδικό νευρολόγο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούν εξετάσεις, για να αποκλειστεί ότι η νευραλγία οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία, όπως σε έναν όγκο, σε ένα ανεύρυσμα ή σε άλλου τύπου βλάβη. Ως εκ τούτου, μετά την απαραίτητη λήψη του ιστορικού και κλινική νευρολογική εξέταση, κάποια απεικονιστική εξέταση όπως η μαγνητική τομογραφία είναι αρκετές φορές απαραίτητο να γίνει. Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί να είναι βασανιστική αλλά, ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση ορισμένων νευροτροποποιητικών φαρμάκων (έτσι ονομάζονται τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων διαφόρων ειδών, όπως η ημικρανία, η επιληψία και ο νευροπαθητικός πόνος και που παλαιότερα ονομάζονταν αντιεπιληπτικά, λόγω της αρχικής χρήσης τους στην επιληψία). Τα νευροτροποποιητικά φάρμακα πρέπει να δίνονται μόνο μετά από συνταγή και κάτω από παρακολούθηση νευρολόγου, ή σε κάποιο Ιατρείο Κεφαλαλγίας. Βικελής Κ. Μιχαήλ MD, MSc,
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Ιατρείο Κεφαλαλγίας: Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 16675

Τηλ: 2109681760 / e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
web-sites: www.headaches.gr, www.iatreiokefalalgias.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Τι είναι η Νευραλγία Τριδύμου

 

Ο Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, επιστημονικός συνεργάτης Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας εξηγεί στο Υγείαonline.gr τι είναι η νευραλγία του τριδύμου νεύρου.


Η νευραλγία τριδύμου (αλλιώς: νευραλγία του τριδύμου νεύρου) είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από απότομο, πολύ δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο (διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτά ως λίγα λεπτά) στην κεφαλή ή το πρόσωπο, που μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα. Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ότι ο πόνος έχει χαρακτήρα "σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα". Ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου εντοπίζεται στο πρόσωπο ή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (αναλυτικότερα, μπορεί να εντοπίζεται στο σαγόνι, στο μάγουλο ή στην περιοχή γύρω από το μάτι και τον κρόταφο) και συχνά αναφέρεται ότι μπορεί να προκληθεί από απλές κινήσεις, όπως η ομιλία, η μάσηση ή το ξύρισμα του προσώπου, ενώ μερικές φορές ακόμη και ένα ελαφρό ρεύμα αέρα που "χτυπάει" στο μάγουλο ή στον κρόταφο τον ασθενή μπορεί να προκαλέσει τον πόνο.

Όπως προαναφέρθηκε, η εμφάνιση νευραλγίας του τριδύμου νεύρου αποτελεί εκδήλωση δυσλειτουργίας του, η οποία μπορεί να έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία (για παράδειγμα, πίεση του νεύρου από αγγειακό κλάδο ή από όγκο), αλλά και για την οποία πολλές φορές δεν ανευρίσκεται υποκείμενο αίτιο (στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για "Ιδιοπαθή νευραλγία τριδύμου"). Έτσι, η διαγνωστική προσέγγιση ενός ανθρώπου με συμπτώματα νευραλγίας τριδύμου θα πρέπει να γίνεται από ειδικό νευρολόγο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούν εξετάσεις, για να αποκλειστεί ότι η νευραλγία οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία, όπως σε έναν όγκο, σε ένα ανεύρυσμα ή σε άλλου τύπου βλάβη. Ως εκ τούτου, μετά την απαραίτητη λήψη του ιστορικού και κλινική νευρολογική εξέταση, κάποια απεικονιστική εξέταση όπως η μαγνητική τομογραφία είναι αρκετές φορές απαραίτητο να γίνει.

Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί να είναι βασανιστική αλλά, ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση ορισμένων νευροτροποποιητικών φαρμάκων (έτσι ονομάζονται τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων διαφόρων ειδών, όπως η ημικρανία, η επιληψία και ο νευροπαθητικός πόνος και που παλαιότερα ονομάζονταν αντιεπιληπτικά, λόγω της αρχικής χρήσης τους στην επιληψία). Τα νευροτροποποιητικά φάρμακα πρέπει να δίνονται μόνο μετά από συνταγή και κάτω από παρακολούθηση νευρολόγου. Μιχαήλ Κ. Βικελής MD, MSc
Νευρολόγος
MSc in Headache Medicine
Επιστημονικός Συνεργάτης Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας
Ιατρείο: Λαζαράκη 8 Γλυφάδα ΤΚ 16675
Τηλ: 2109681760
Email: mvikelis@headaches.gr 
Website:
www.iatreiokefalalgias.gr, www.headaches.gr