Εκτύπωση
Κατηγορία: Εγκέφαλος και Συμπεριφορά
Εμφανίσεις: 5223

Η Αναστασία Βερεντζιώτη, Νευρολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι συμβαίνει όταν τα χέρια μας τρέμουν και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
                       
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν κατά διαστήματα να τρέμουν τα χέρια τους άθελα τους, και σίγουρα αυτό είναι κάτι που, αν ειδικά επιμένει, προκαλεί άγχος και ερωτηματικά.
        
Για πολύ κόσμο ο τρόμος είναι συνδυασμένος με τη νόσο Parkinson, κάτι που δεν είναι απόλυτο όμως, μια και υπάρχουν αρκετές νευρολογικές παθήσεις με αυτό το χαρακτηριστικό.
        
Μια συχνή πάθηση που θα πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί είναι ο ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΤΡΟΜΟΣ.
        
Πρόκειται για νόσημα με σημαντική κληρονομική επιβάρυνση, δηλαδή μπορεί να εμφανίζεται σε αρκετά μέλη της ίδιας οικογένειας (συγγενείς εξ αίματος).
    

    
Σ’ αυτή την περίπτωση τα χέρια τρέμουν όταν κάποιος προσπαθεί να κάνει κάποια ενέργεια π.χ. να πιεί ένα φλιτζάνι καφέ, να φάει ή να προσπαθήσει να γράψει.
        
Αρκετές φορές μπορεί να τρέμει επίσης το κεφάλι ή οι ώμοι, πράγμα αρκετά βασανιστικό για τον ασθενή που το βιώνει.
        
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως πρόκειται για κατάσταση με καλοήθη και αργή εξέλιξη σε αντίθεση με την Parkinson που επιδεινώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.
        
Σήμερα υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων καθώς και χειρουργικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου σε βαρύτερες περιπτώσεις, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών στην καθημερινότητά τους.
     
Αναστασία Βερεντζιώτη
Νευρολόγος
Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

www.neurologistglyfada.gr
    

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline