Ο Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Αθροιστικής Κεφαλαλγίας (21η Μαρτίου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr , τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία, ποια τα συμπτώματά της, πως γίνεται η διάγνωση και ποια η αντιμετώπιση της.
        
Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μία όχι τόσο συχνή μορφή πονοκεφάλου, καθώς προσβάλει μόνο έναν σε κάθε περίπου 10.000 ανθρώπους. Ωστόσο, πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο. Άνθρωποι που τον έχουν βιώσει λένε πως η ένταση του πόνου στην αθροιστική κεφαλαλγία είναι πολύ μεγάλη, δυνατότερη από οποιονδήποτε άλλο πόνο έχουν νιώσει, πραγματικά ανυπόφορη. Ο πόνος στην αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηριστικά εντοπίζεται σχεδόν πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί να επεκτείνεται προς το μέτωπο, το μάγουλο ή τον αυχένα.
        
Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή καταρροή στο ρουθούνι από την πλευρά του πόνου ή και κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την ίδια πάντα πλευρά. Χαρακτηριστικό για την ένταση του πόνου είναι ότι πρόκειται για έντονο ως ανυπόφορο πόνο, που κάποιοι άνθρωποι περιγράφουν ότι αισθάνονται «σαν να πρόκειται να πεταχτεί το μάτι του έξω». Επίσης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ημικρανία ή σε άλλους πονοκεφάλους που οι ασθενείς αναζητούν την κατάκλιση, ο ασθενής με αθροιστική κεφαλαλγία την ώρα της κρίσης πιθανότερα θα πηγαινοέρχεται νευρικά, μην μπορώντας να μείνει ακίνητος σε ένα σημείο. Μερικοί άνθρωποι με αθροιστική κεφαλαλγία επίσης αναφέρουν εμέτους ή ερυγές (ρεψίματα) πριν ή και κατά την διάρκεια της κρίσης.
        
Οι κρίσεις στην αθροιστική κεφαλαλγία έρχονται κατά περιόδους, που διάρκεια έχουν συνήθως μερικές εβδομάδες ή μήνες και στη συνέχεια χάνονται για μήνες ή και χρόνια μέχρι να έρθει μία νέα περίοδος κρίσεων. Στην διάρκεια της περιόδου που η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ενεργή, οι κρίσεις εμφανίζονται συνήθως με συχνότητα από μία ως τρεις ή τέσσερεις την ημέρα. Η διάρκεια των κρίσεων της αθροιστικής κεφαλαλγίας στους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από 30 λεπτά ως 3 ώρες.  Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι πολλές φορές η κρίση εμφανίζεται ακριβώς την ίδια ώρα του 24ώρου, «σαν να έχει βάλει ξυπνητήρι».
        

   
Η φαρμακευτική θεραπεία στην αθροιστική κεφαλαλγία περιλαμβάνει κυρίως την ειδική προφυλακτική αγωγή, με φάρμακα όπως τα κορτικοειδή, η βεραπαμίλη και το λίθιο. Η προφυλακτική αγωγή χορηγείται για χρονικό διάστημα ίσο με την αναμενόμενη διάρκεια της περιόδου των κρίσεων (εβδομάδες ή μήνες), ενώ στη χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία μπορεί να διαρκεί για πολύ.
    
Στις περιπτώσεις που κάποιες κρίσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται, χορηγείται η καλούμενη συμπτωματική θεραπεία, με θεραπείες όπως το οξυγόνο, αλλά και φάρμακα όπως η σουματριπτάνη (σε μορφή ένεσης ή ρινικού spray) ή και οι από του στόματος τριπτάνες. Από τις (ήπια) επεμβατικές μεθόδους, μπορεί να βοηθήσει ο αποκλεισμός (μπλοκ) του ινιακού νεύρου, μέθοδος σχετικά απλή σε έμπειρα χέρια.
        
Με τον σωστό συνδυασμό προφυλακτικής θεραπείας και θεραπείες των κρίσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αθροιστική κεφαλαλγία θα δουν σημαντική βελτίωση ή δεν θα έχουν καθόλου κρίσεις, αποτέλεσμα που μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ τυχόν κρίσεις που θα εμφανιστούν θα θεραπευτούν ικανοποιητικά και άμεσα.
        
Δείτε περισσότερα για την αθροιστική κεφαλαλγία στο www.headaches.gr, την ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για κάθε είδος κεφαλαλγίας.
     
Dr. Μιχαήλ Κ. Βικελής, MSc,
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας

www.iatreiokefalalgias.gr
www.headaches.gr

    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline