Εκτύπωση
Κατηγορία: Εγκέφαλος και Συμπεριφορά
Εμφανίσεις: 3223

altΟ Δρ Στέλιος Μ. Δωρής, Ιατρός Νευρολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης και πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μια πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, κατά την οποία συντελείται αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν απομυελίνωση. Ανατομικά γύρω από τα νεύρα υπάρχει ένα στρώμα μυελίνης το οποίο αποτελείται κυρίως από λιπίδια και σχετίζεται άμεσα με τις τροφές που καταναλώνουμε.

Επομένως, η διατροφή είναι καθοριστικής σημασίας για την σωστή επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, καθώς στην σκλήρυνση κατά πλάκας, η μυελίνη σταδιακά φλεγμαίνει με αποτέλεσμα στο τέλος να καταστρέφεται και να μην επικοινωνούν σωστά τα νευρικά κύτταρα. Ονομάζεται πολλαπλή σκλήρυνση ακριβώς γιατί η μυελίνη καταστρέφεται σε πολλά σημεία της, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των νευρικών ώσεων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα σε αυτή τη χρόνια νευρολογική πάθηση ποικίλουν και δεν είναι ειδικά και συγκεκριμένα. Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί νευρολόγοι τα συμπτώματα καθορίζονται ανάλογα με το σημείο και το μέγεθος της «βλάβης» που έχουν υποστεί τα νευρικά κύτταρα.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι αυτό της όρασης. Ειδικότερα, κατά την σκλήρυνση κατά πλάκας το οπτικό νεύρο φλεγμαίνει, οπότε χάνεται ποσοστό της μυελίνης, με αποτέλεσμα την σταδιακή απώλεια της όρασης και τον πόνο στο μάτι. Επιπρόσθετα, ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα είναι η σπαστικότητα. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως έχει προκύψει και από ευρήματα ερευνών, προκύπτουν είτε νευρολογικά συμπτώματα όπως αίσθηση καύσου ή τσιμπίματος, είτε μυοσκελετικός πόνος, λόγω της αυξημένης σπαστικότητας των μυών. alt
Θεραπεία

Παρόλο που η σκλήρυνση αποτελεί μια χρόνια πάθηση, ωστόσο υπάρχουν αγωγές οι οποίες μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Αναλυτικότερα ο νευρολόγος μας ενημερώνει ότι για την αντιμετώπιση της υποτροπής χρησιμοποιούνται κάποια στεροειδή αναστέλλουν την επίθεση του οργανισμού στη μυελίνη των νευρικών κυττάρων. Από την άλλη, για την αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή η οποία ουσιαστικά ελαττώνει τη ζημιά που ήδη υπάρχει στα νευρικά κύτταρα.

Σε κάθε περίπτωση για όσους υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχει ελπίδα για μια λειτουργική και ανεξάρτητη ζωή, ειδικά για όσους έχουν κάποια αναπηρία υπάρχει δυνατότητα να προλάβουν σε ζωτικό σημείο την εξέλιξη της πάθησης, αρκεί να απευθυνθούν άμεσα στον κατάλληλο νευρολόγο.

Δρ Στέλιος Μ. Δωρής
Ιατρός Νευρολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

www.nevrologos.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline