altΗ επιληψία είναι μία διαταραχή του εγκεφάλου, κατά την οποία, μεγάλες ομάδες νευρικών κυττάρων λειτουργούν με ανώμαλο ρυθμό. Τα νευρικά κύτταρα (ή νευρώνες, όπως ονομάζονται), υπό φυσιολογικές συνθήκες, παράγουν ηλεκτροχημικές ώσεις, οι οποίες μεταφέρονται και επιδρούν σε άλλα νεύρα, μύες και αδένες, παράγοντας έτσι σκέψεις, αισθήσεις και διάφορες δράσεις.

Κατά την επιληψία, διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων, με αποτέλεσμα την δημιουργία μη φυσιολογικών αισθήσεων, συναισθημάτων, συμπεριφοράς, ή καμιά φορά, εμφάνιση σπασμών και απώλεια της συνείδησης. Κατά την διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσεως, οι νευρώνες μπορεί να λειτουργούν με συχνότητες μέχρι 500 παλμούς το δευτερόλεπτο, πολύ ταχύτερα από το φυσιολογικό. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό συμβαίνει μόνο περιστασιακά, ενώ σε άλλους μπορεί να εμφανίζεται μέχρι και εκατοντάδες φορές την ημέρα.

Ποια είναι η συχνότητα της επιληψίας;

Ποσοστό περίπου 1% του πληθυσμού, έχει παρουσιάσει  κάποιον απρόκλητο επιληπτικό σπασμό ή έχει διαγνωσθεί με επιληψία. Από τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με επιληψία, σε ποσοστό περίπου 80% ελέγχεται η επιληψία με την βοήθεια των συγχρόνων φαρμάκων καθώς και με διάφορες χειρουργικές τεχνικές. Πολλά άτομα που πάσχουν από επιληψία, έχουν ευφυΐα φυσιολογική ή και υπεράνω του μέσου όρου. Διάσημες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, όπως ο φιλόσοφος Σωκράτης, ο Μέγας Ναπολέων, ο Ρώσος συγγραφέας Ντοστογιέφσκι, ο εφευρέτης της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ (που καθιέρωσε το ομώνυμο βραβείο),όπως και πολυάριθμοι αθλητές Ολυμπιονίκες και άλλοι.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επιληπτικών κρίσεων;

Οι επιληπτικοί σπασμοί, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν φαίνεται να προκαλούν βλαπτικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλο. Όμως, μερικές φορές, μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, ιδιαίτερα εάν είναι σοβαροί. Οι οποιεσδήποτε μεταβολές που πιθανώς προκαλούνται, είναι ήπιες και συχνά, είναι συχνά αδιευκρίνιστο το κατά πόσον αυτές οι μεταβολές προκαλούνται από τους επιληπτικούς σπασμούς ή από το υποκρυπτόμενο πρόβλημα που προκάλεσε τους σπασμούς. alt
Ποιά είναι η εξέλιξη των επιληπτικών κρίσεων;

Ενώ, επί του παρόντος, η επιληψία δεν μπορεί να ιαθεί πλήρως, για μερικά επιληπτικά άτομα ουσιαστικά εξαφανίζεται. Μία μελέτη βρήκε ότι, τα παιδιά που πάσχουν από επιληψία άγνωστης αιτίας(ιδιοπαθής επιληψία),είχαν πιθανότητα 68-92%,να μην εμφανίζουν πλέον επιληπτικούς σπασμούς μέχρι 20 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Αυτές οι πιθανότητες δεν είναι τόσο καλές για τους ενήλικες ή για παιδιά με σοβαρά επιληπτικά σύνδρομα. Είναι εν τούτοις, πιθανό οι σπασμοί τους να μειωθούν ή και να διακοπούν τελείως με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί, εάν η επιληψία ελέγχεται καλώς με τη βοήθεια των φαρμάκων ή εάν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την επιληψία.

Τι προκαλεί την επιληψία;

Όπως τονίσθηκε προηγουμένως, η επιληψία οφείλεται σε διαταραχή του ρυθμού λειτουργίας των νευρώνων. Αυτή η διαταραχή, στις μισές από τις περιπτώσεις, είναι αγνώστου αιτιολογίας. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, σε τραυματισμό ή σε άλλα γνωστά προβλήματα.

Όσον αφορά την κληρονομικότητα, φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους για την εκδήλωση της επιληψίας. Μερικοί τύποι επιληψίας, έχει βρεθεί ότι οφείλονται σε συγκεκριμένο γονίδιο. Πολλοί άλλοι τύποι, έχουν την τάση να διατρέχουν κατά οικογένειες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα γονίδια επηρεάζουν την εκδήλωση της επιληψίας. Μερικοί ερευνητές υπολογίζουν ότι περισσότερα από 500 γονίδια θα μπορούσαν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο γι αυτή τη διαταραχή. alt
Άλλες εμφανείς αιτίες που προκαλούν επιληψία, είναι διάφοροι όγκοι του εγκεφάλου, ο αλκοολισμός, καθώς και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Επίσης, διάφορα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια(που προκαλούν στέρηση οξυγόνου στον εγκέφαλο, μπορούν να προκαλέσουν, σε μερικές περιπτώσεις, κρίσεις επιληψίας. Ποσοστό περίπου 32% των περιπτώσεων πρωτοεμφανιζόμενης επιληψίας σε ηλικιωμένα άτομα, φαίνεται ότι οφείλεται σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, η μηνιγγίτιδα, το AIDS, η ιογενής εγκεφαλίτιδα και άλλες λοιμώδεις ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε επιληψία, όπως και ο υδροκέφαλος, ο αυτισμός, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η εγκεφαλική παράλυση, το σύνδρομο Landau-Kleffner, η νευροϊνωμάτωση, η νευρο-κυστικέρκωση (παρασίτωση), η δυσανεξία στην γλουτένη, οι δηλητηριάσεις (μόλυβδος, μονοξείδιο, κ.λ.π), τα φάρμακα (υπερδοσολογία αντικαταθλιπτικών, ναρκωτικά, υπερβολικό κάπνισμα) η έλλειψη ύπνου, οι ορμονικές διαταραχές, το στρες και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τι είναι η εκλαμψία;

Η εκλαμψία είναι μία κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή, η οποία μπορεί να εμφανισθεί στις εγκύους. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν αιφνίδιες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και σπασμούς. Οι έγκυες που παρουσιάζουν αιφνίδιους σπασμούς, θα πρέπει αμέσως να μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Η εκλαμψία μπορεί να θεραπευθεί στο νοσοκομείο και συνήθως δεν έχει σαν αποτέλεσμα επιπλέον σπασμούς ή επιληψία, μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline