Εκτύπωση
Κατηγορία: Εγκέφαλος και Συμπεριφορά
Εμφανίσεις: 2080

altΟ Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, επιστημονικός συνεργάτης Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα συμπτώματα, η διάγνωση και η αντιμετώπιση για τον πονοκέφαλο (κεφαλαλγία) τάσεως.

Ο πονοκέφαλος τάσεως (ακριβώς την ίδια έννοια έχουν οι όροι "πoνοκέφαλος τύπου τάσεως", "κεφαλαλγία τύπου τάσεως" και "απλός πονοκέφαλος") είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου.

Στον πονοκέφαλο τάσεως τις περισσότερες φορές πονάνε και οι δύο πλευρές του κεφαλιού. Ο πόνος συνήθως είναι πιο δυνατός στην περιοχή των κροτάφων, του μετώπου (πάνω από τα μάτια) ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους, συχνά τους περιγράφουν "σαν να τους σφίγγει το κεφάλι μία μέγγενη", "σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι τους" ή "σαν να έχουν πολύ βαρύ κεφάλι". Ο πονοκέφαλος τάσεως μπορεί να διαρκεί για κάποιες ώρες ή και για ημέρες, ενώ όσον αφορά τη συχνότητα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τον βιώνουν λίγες φορές το μήνα, και κάποιοι άλλοι σχεδόν καθημερινά. Όταν ένας πονοκέφαλος είναι τύπου τάσεως, η δραστηριότητα του ατόμου δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό κατά κανόνα. Η εργασία και η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις γίνονται κανονικά, έστω με μία σχετική ενόχληση ή δυσκολία.

Ο πονοκέφαλος τάσεως, ιδίως όταν εμφανίζεται με συχνότητα μεγαλύτερη από 2-3 φορές την εβδομάδα, παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους έντονα ευαίσθητους, αγχώδεις ή ακόμη και μελαγχολικούς.

Η θεραπεία του πονοκεφάλου τάσεως είναι κατά βάση φαρμακευτική. Περιλαμβάνει αναλγητικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των κρίσεων και ενδεχομένως, ειδική καθημερινή προφυλακτική αγωγή, που σκοπεύει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης τους. Έτσι, για την κρίση χρησιμοποιούνται αναλγητικά/αντιφλεγμονώδη, όπως η Ιβουπροφαίνη (400mg), η οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και η οποία, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας, αποτελεί επιλογή πρώτης γραμμής για τον συγκεκριμένο τύπο πονοκεφάλου. alt
Τα παυσίπονα είναι σωστό να λαμβάνονται στην αρχή της κρίσης, πριν δηλαδή ο πόνος δυναμώσει αρκετά, οπότε είναι και ενδεχομένως δυσκολότερη η αντιμετώπιση του. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, καθώς πρέπει να υπάρχει όριο στη μηνιαία κατανάλωση παυσιπόνων.

Η προφυλακτική θεραπεία στον πονοκέφαλο τύπου τάσεως συνήθως συστήνεται σε ανθρώπους με συχνούς πονοκεφάλους που είτε τα παυσίπονα δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, είτε, αν μπορούν, η χρήση αναλγητικών φαρμάκων που κάνουν είναι μεγάλη. Διαρκεί από έξι μήνες ως ένα χρόνο και μπορεί να επαναλαμβάνεται, αν χρειαστεί. Δείτε περισσότερα για τις κεφαλαλγίες και τους πονοκεφάλους στο www.headaches.gr, την ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για κάθε είδος κεφαλαλγίας.

Βικελής Κ. Μιχαήλ MD, MSc,
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Ιατρείο Κεφαλαλγίας: Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 16675

Τηλ: 2109681760 / e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
web-sites: www.headaches.gr, www.iatreiokefalalgias.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline