altΟ καρκίνος του εγκεφάλου, μπορεί να προέλθει από πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων του εγκεφάλου (οπότε ονομάζεται πρωτοπαθής καρκίνος του εγκεφάλου ή να προκύψει από μεταστάσεις κυττάρων  καρκίνου, από άλλα όργανα του σώματος, (μεταστατικός καρκίνος του εγκεφάλου).

Αίτια του καρκίνου του εγκεφάλου

Οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του εγκεφάλου, είναι δύσκολο να αποδειχθούν. Συνιστάται η αποφυγή κάθε παράγοντα ο οποίος, γενικά, έχει σχέση με την δημιουργία καρκίνου.

Συμπτώματα και σημεία του καρκίνου του εγκεφάλου

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, αλλά συχνά περιλαμβάνουν γενικευμένη αδυναμία, δυσκολία στο περπάτημα, σπασμούς και κεφαλαλγία.. Αλλά συχνά συμπτώματα είναι, η ναυτία, οι έμετοι, οι διαταραχές της όρασης, ή μια μεταβολή στην ομιλία, στις πνευματικές ικανότητες, στη μνήμη ή στην προσωπικότητα.

Διάγνωση του καρκίνου του εγκεφάλου

Η διάγνωση του καρκίνου του εγκεφάλου, περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό, μια γενική σωματική εξέταση και τη διενέργεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Θεραπευτική αγωγή

Συνήθως η θεραπευτική αγωγή ορίζεται από ομάδα γιατρών και προορίζεται για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Περιλαμβάνεται η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, συχνά σε συνδυασμό. alt
Οι παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής, μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές και χρειάζεται οι ασθενείς να συζητούν τα θεραπευτικά σχέδια της περίπτωσης τους με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν, ώστε να εντοπίζονται νωρίς οι τυχόν παρενέργειες και η εξέλιξή τους.

Πρόγνωση

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου του εγκεφάλου και την γενική κατάσταση της υγείας του αρρώστου, ο καρκίνος εγκεφάλου έχει  μέτρια έως φτωχή πρόγνωση. Τα παιδιά έχουν κάπως καλύτερη πρόγνωση.

Η γενική κατάταξη των όγκων του εγκεφάλου

Οι πιο συχνοί όγκοι του εγκεφάλου, συνήθως παίρνουν το όνομά τους από τον συγκεκριμένο εγκεφαλικό ιστό τον οποίο προέρχονται. Έτσι έχουμε τα γλοιώματα( από την νευρογλοία), τα μηνιγγιώματα (από τις μήνιγγες), τα αδενώματα της υπόφυσης, τα σβανώματα (από την περιοχή της αίθουσας, του έσω ωτός), και τα διάφορα νευροβλαστώματα. Τα γλοιώματα, έχουν και αυτά διάφορους υποτύπους, στους οποίους περιλαμβάνονται, τα αστροκυττώματα, τα ολιγοδενδρογλοιώματα, τα επενδυμώματα και τα θηλώματα του χοριοειδούς πλέγματος.

Βαθμός κακοήθειας

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του εγκεφάλου, δεν είναι ακριβώς όμοιοι, ακόμη και αν προέρχονται από τον ίδιο ιστό του εγκεφάλου. Οι όγκοι κατατάσσονται σε βαθμούς κακοήθειας, ανάλογα με την εικόνα που εμφανίζουν τα κύτταρα του όγκου στο μικροσκόπιο. Η εικόνα αυτή παρέχει και μια αξιολόγηση για την ταχύτητα εξέλιξης του καρκινικού κυττάρου.

Βαθμός Ι: Ο ιστός είναι καλοήθης. Τα κύτταρα είναι σχεδόν όμοια με τα φυσιολογικά κύτταρα του εγκεφάλου και αναπτύσσονται αργά.

Βαθμός ΙΙ: Ο ιστός είναι κακοήθης. Τα κύτταρα εμφανίζονται λιγότερο φυσιολογικά από τα κύτταρα του βαθμού Ι.

Βαθμός ΙΙΙ: Ο κακοήθης ιστός, έχει κύτταρα που εμφανίζονται πολύ διαφορετικότερα από τα φυσιολογικά κύτταρα. Τα ανώμαλα αυτά κύτταρα, εξελίσσονται γρήγορα και έχουν σαφώς διαφορετική εμφάνιση.

Βαθμός ΙV: Ο κακοήθης ιστός, έχει κύτταρα τα οποία εμφανίζονται εξαιρετικά ανώμαλα και έχουν την τάση να μεγαλώνουν γρήγορα.

Όταν ο βαθμός κακοήθειας συνδυάζεται με το όνομα ενός όγκου, παρέχει στους γιατρούς μια καλύτερη εικόνα και κατανόηση σχετικά με τη σοβαρότητα του όγκου. Για παράδειγμα, ένα γλοίωμα με βαθμό κακοήθειας ΙΙΙ, είναι ένας επιθετικός όγκος, ενώ, ένα ακουστικό  νευρίνωμα, είναι ένας καλοήθης όγκος, με βαθμό κακοήθειας Ι.. Όμως, ακόμη και οι καλοήθεις όγκοι, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, εάν αναπτυχθούν σε τόσο πολύ, ώστε να προκαλέσουν αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση ή να προκαλέσουν απόφραξη της ροής των αγγείων του αίματος, ή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Ο καρκίνος του εγκεφάλου, πολύ σπάνια εξαπλώνεται σε άλλα όργανα, σε αντίθεση με άλλους καρκίνους (μαστού, πνεύμονος κ.λπ.). Για το λόγο αυτό, δεν γίνεται σταδιοποίηση ανάλογα με την επέκταση και εξάπλωση του όγκου, αλλά μόνον με βάση τον βαθμό κακοήθειας των κυττάρων του.

Μέτρα πρόληψης του καρκίνου του εγκεφάλου

Αν και δεν υπάρχουν μέτρα για την απόλυτη πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων τύπων καρκίνου οι οποίοι έχουν την τάση να εμφανίζουν μεταστάσεις προς τον εγκέφαλο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μεταστατικό εγκεφαλικό καρκίνο. Μέχρι τώρα, έχουν υποδειχθεί οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου, για εμφάνιση πρωτοπαθούς καρκίνου του εγκεφάλου: Ακτινοβολίες στην κεφαλή, λοίμωξη από HIV και διάφορες τοξίνες του περιβάλλοντος. Όμως, κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς αιτίες πρόκλησης καρκίνου του εγκεφάλου, ειδικότερα του πρωτοπαθούς καρκίνου του εγκεφάλου.

Έτσι, δεν υπάρχουν γνωστά, εξειδικευμένα προληπτικά μέτρα. Μολονότι εκφράζονται πολλές γνώμες, που προτείνουν διάφορες δίαιτες η την αποφυγή των κινητών τηλεφώνων, καθώς και άλλων μεθόδων, δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, αξιόπιστα δεδομένα για να στηριχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline