
• Ψυχολογικοί παράγοντες.
• Δυσανεξία σε κάποιες τροφές.
• Επίδραση λοιμώξεων του εντέρου.
• Διαταραχή των νεύρων και των μυών που ελέγχουν την λειτουργία του εντέρου. Η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του εντερικού νευρικού συστήματος, του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο κυριότερος νευροδιαβιβαστής είναι η σεροτονίνη η οποία ελέγχει την κινητικότητα και την εκκριτική λειτουργία και την αντίληψη του πόνου.
Η δράση του βελονισμού βασίζετε στον μηχανισμό μεταβίβασης του ερεθίσματος από την περιφέρεια (όπου βρίσκετε το σημείο του βελονισμού) προς τον νωτιαίο μυελό από εκεί, στους πυρήνες του Raphae (εγκέφαλο) ενεργοποιώντας τους νευρώνες του. Από αυτούς τους πυρήνες μέσο της νωτιαίας Raphae οδού προς τον νωτιαίο μυελό όπου στης ζελατινώδους ουσίας του Rolandi εκκρίνεται η σεροτονίνη η οποία εμποδίζει την μεταβίβαση του πόνου. Η σεροτονίνη στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι ο ισχυρότερος καταστολέας πόνου μαζί με τις οπιούχες ουσίες (ενδορφίνες και εγκεφαλίνες). Ενώ η ίδια σεροτονίνη στην περιφέρεια προκαλεί πόνο Εφαρμογή του βελονισμού: Τα τοπικά σημεία βελονισμού ερεθίζουν το εντερικό νευρικό σύστημα για ρύθμιση της κινητικότητας και της εκκριτικής του ικανότητας. Το σημείο Cv 19 αντιμετωπίζει το στηθαγχικό άλγος.

Τα μακρινά σημεία βελονισμού έχουν ισχυρή αναλγητική και ηρεμιστική δράση. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για την σπαστική κολίτιδα και για αυτό αντιμετωπίζεται με διαιτητικές τροποποιήσεις και συμπωματική φαρμακευτική αγωγή.

Ο Ωτοβελονισμός εφαρμόζεται για την γενική τόνωση του οργανισμού (shen men) και την ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος (autonomic point).
Απαραίτητη είναι επίσης και η αλλαγή διατροφικών συνηθειών ανά περίπτωση.

Για την ενίσχυση ορισμένων σημείων σε χρόνια επίμονη κολίτιδα χρησιμοποιείται και ηλεκτροβελονισμός.
![]() |
![]() |
Ειδικός Γενικής Ιατρικής
Εφαρμογές Βελονισμού
www.parousi.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline