Εκτύπωση
Κατηγορία: Υγεία της Γυναίκας
Εμφανίσεις: 2092

altΟ Dr. Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint Bartholomew's London, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί τα αντισυλληπτικά συνδέονται με την γυναικεία ψυχολογία και την μειωμένη σεξουαλική διάθεση.

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν 2 βασικές ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες της γυναίκας κάθε μήνα. Χρησιμοποιούνται ευρέως από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Όπως κάθε φάρμακο έχουν και αυτά παρενέργειες. Η πιο συχνές παρενέργειες έχουν να κάνουν με την αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Επειδή όμως αποτελούνται από ορμόνες είναι πολύ πιθανόν να προκαλούν και συμπτώματα τα οποία έχουν σχέση με τον ψυχισμό της γυναικάς. Η πιο συχνή περίπτωση είναι οι γυναίκες να παρουσιάζουν - ειδικά με κάποια που έχουν σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες - μια ελαφρά μορφή μελαγχολίας η οποία είναι πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμη διακόπτοντας απλά το χάπι. alt Σε μερικές περιπτώσεις επίσης είναι δυνατόν οι αλλαγές αυτές στον ψυχισμό να επηρεάσουν και τη λίμπιντο με αποτέλεσμα η γυναίκα να εμφανίσει μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Αυτό είναι επίσης εύκολα αναστρέψιμο όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η ελευθερία που έχει μια γυναίκα λόγω των αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί πραγματικά να της απελευθερώσει την σεξουαλική ζωή.

Dr. Χάρης Χ. Χηνιάδης
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ
τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Παν/κού Νοσοκομείου Saint Bartholomew's, London
Ειδικευμένος στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Υπερηχογραφία

www.hiniadis.com


Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline