Εκτύπωση
Κατηγορία: Υγεία της Γυναίκας
Εμφανίσεις: 11756
Ο Δρ. Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Ομοιοπαθητικός, Επιστημονικός Διευθυντής του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής «Διαγνωστική Έρευνα», εξηγεί στο Υγείαonline.gr , τι θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο οι γυναίκες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.    
    
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν την υγιεινή τους και να γνωρίζουν τρόπους ώστε να αποφύγουν προβλήματα υγείας κατά την επιστροφή τους. Οι διακοπές είναι χρόνος ξεκούρασης του οργανισμού και όχι περίοδος καταχρήσεων.
    
Το πρότυπο των διακοπών στα κοσμοπολίτικα νησιά, που προωθεί το ξενύχτι, τα πάρτι μέχρι το πρωί, τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και τα λουκούλλεια γεύματα είναι, από ιατρικής πλευράς, γηραντικό. Και αυτό γιατί ο οργανισμός έχει μάθει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου σε διαφορετικούς ρυθμούς.
    
Η πλειονότητα των γυναικών, είτε είναι εργαζόμενες είτε νοικοκυρές, στην καθημερινότητά τους κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς. Η ξαφνική αλλαγή του βιολογικού ρολογιού που προκαλείται από το ξενύχτι υποβάλλει τον οργανισμό σ' ένα τεράστιο στρες, που πολλαπλασιάζεται όταν συνοδεύεται από υπερβολική πρόσληψη νικοτίνης και πίσσας και υπερπολλαπλασιάζεται με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
    
Οπότε, κατά τις διακοπές δεν πρέπει να αυξηθεί το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού και αναψυκτικών. Αντίθετα, είναι μια καλή περίοδος διακοπής του καπνίσματος, αποτοξίνωσης από το αλκοόλ και την καφεΐνη και έναρξης μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε ψάρια, τα οποία περιέχουν φώσφορο, που είναι απαραίτητος για την καλή υγεία των οστών, ω3 και άλλα λιπαρά, που βοηθούν στην αποφυγή της αρτηριοσκλήρυνσης.
    
Η σωματική άσκηση
    
Η ήπια σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια των διακοπών ενισχύει την υγεία, μειώνει τη χοληστερίνη και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Το κολύμπι και ιδιαίτερα το ποδήλατο βελτιώνει την αιμάτωση των ωοθηκών, που έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της τροφικότητας και της λειτουργικότητάς τους. Τα οφέλη αυτά δεν περιορίζονται μόνο στο χρονικό διάστημα που η γυναίκα βρίσκεται σε διακοπές και ασκείται, αλλά διαρκούν όλο το χρόνο (εφ' όσον συνεχίζεται κάποια μορφή άσκησης), καθώς η αιμάτωση πέφτει σταδιακά.
    
Προσοχή όμως: γυναίκες που δεν ασκούνται κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους δεν πρέπει να επιδοθούν σε έντονες σωματικές δραστηριότητες στις διακοπές τους. Οι διακοπές και οι μήνες της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυνται για έντονη γυμναστική.
    
Ένα πρόβλημα των γυναικών κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι οι ημέρες περιόδου και πολλές γυναίκες απευθύνονται στο γυναικολόγο τους για τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Όμως, η διακοπή της προκαλεί μεγάλη ορμονική ανωμαλία και πρέπει να αποφεύγεται.
    
Το κολύμπι κατά τις ημέρες της περιόδου δεν απαγορεύεται, υπό την προϋπόθεση η γυναίκα να αλλάζει το ταμπόν αμέσως μετά, αν και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η θάλασσα την πρώτη ημέρα της περιόδου.
    
Από τις γυναικείες αποσκευές δεν θα πρέπει να λείπουν και ορισμένα φάρμακα έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα παυσίπονα και αντιεμετικά, εάν υπάρχει πόνος ή τάση προς έμετο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, δεν πρέπει να λείπουν τα προφυλακτικά, καθώς και το «χάπι της επόμενης ημέρας», εφόσον δεν γίνεται προσπάθεια για απόκτηση παιδιού.
    

   
Η ψυχική υγεία

    
Μεγάλο κομμάτι της υγείας είναι και η ψυχική υγεία. Η φύση της γυναίκας είναι ιδιαίτερα συναισθηματική και τα προβλήματα που προϋπάρχουν των διακοπών την ακολουθούν. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσει να έχει φροντίσει τόσο τα σωματικά όσο και τα συναισθηματικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να είναι ξέγνοιαστη και να απολαύσει με ηρεμία, γαλήνη και σωστή παρέα αυτές τις ημέρες.
    
Η υγεία της γυναίκας κατά τις διακοπές βελτιώνεται όταν «ανεβαίνει» ψυχολογικά, όταν ξεφεύγει από τη ρουτίνα και έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει τις επιθυμίες που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του χρόνου.
    
Όταν έχει κλειστό το επαγγελματικό κινητό, δεν παρακολουθεί τηλεόραση και βρίσκεται μακριά από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όταν είναι μακριά από τα καυσαέρια της πόλης, όταν δεν μαγειρεύει και γενικότερα όταν δεν ασχολείται με αυτά που κάνει τους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου.
    
Τέλος, σημαντικός ρόλος των διακοπών είναι και η βελτίωση του τρόπου σκέψης, ο απολογισμός και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων όλου του χρόνου.
    
Δρ. Ευάγγελος Γκικόντες
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Ομοιοπαθητικός
Επιστημονικός Διευθυντής του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού
Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής «Διαγνωστική Έρευνα»

www.diagnostiki.gr
   

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline