Τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια Α. Σακαρέλλος και Διαγνωστικό Βορείων Προαστίων, με αφορμή τον Οκτώβριο, Μήνα Πρόληψης για το Καρκίνο του Μαστού, απαντούν στο Υγείαonline.gr, σε 4 σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με την εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας.
        
Ο καρκίνος του μαστού στις δυτικές κοινωνίες είναι μία νόσος που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Όλοι μας έχουμε κάποια γνωστή από τον κοντινό ή μακρινό περίγυρό μας, που έχει νοσήσει. Ενημερωθείτε λοιπόν για την εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας, τη νούμερο ένα πρόληψη!
        
1.   Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη εξέταση;
    

Μιλώντας για μία γυναίκα που δεν έχει ιστορικό στο γενεαλογικό της δέντρο, τότε η πρώτη εξέταση (η μαστογραφία αναφοράς όπως ονομάζεται) μπορεί γίνει στην ηλικία των 35 χρόνων. Αν όμως νωρίτερα ο γιατρός της διαπιστώσει κάτι ή έχει υπογραμμίσει την κληρονομική προδιάθεση, η ψηφιακή μαστογραφία θα γίνει σίγουρα νωρίτερα.
        
2.   Μία κοπέλα με ένα βεβαρημένο ιστορικό, μπορεί να υποβληθεί σε κάποια άλλη εξέταση;
    

Η μαστογραφία σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών αποφεύγεται, γιατί:
        
•    Στην ηλικία αυτή ο μαζικός αδένας έχει μεγάλη πυκνότητα στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα η διάγνωση να μην έχει αξία
        
•   Από την στιγμή που δεν υφίσταται εύρημα, απαγορεύεται η ακτινοβολία στην περιοχή
    
Σε γενικές γραμμές αν για τον οποιονδήποτε λόγο καταστεί απαραίτητη η εξέταση μαστών, τότε η γυναίκα υποβάλλεται σε ένα απλό υπερηχογράφημα.
        

    
3.   Πόσο διάστημα πρέπει να περάσει από την μία εξέταση στην άλλη;
    

Μετά την ηλικία των 40 ετών όπου οι πιθανότητες της νόσου αυξάνονται, πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο. Από μόνη της η γυναίκα πρέπει να ψηλαφά την περιοχή κάθε φορά που κάνει μπάνιο.
        
4.   Υπάρχει συγκεκριμένη μέρα του κύκλου που πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;
        
Αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και υπάρχει η δυνατότητα εστίασης κάποιου ευρήματος, παρόλα αυτά καλό είναι να κλείνετε ραντεβού με τον γιατρό σας, από την 4η μέχρι την 10η μέρα, υπολογίζοντας από την πρώτη μέρα περιόδου. Συνήθως μετά την ωορρηξία, ο μαστός πρήζεται με αποτέλεσμα η διάγνωση να είναι έως και ψευδής.
        
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας, κάντε κλικ εδώ.
        
Διαγνωστικό Α. Σακαρέλλος
Διαγνωστικό Βορείων Προαστίων
www.sakarellos.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline