Εκτύπωση
Κατηγορία: Υγεία της Γυναίκας
Εμφανίσεις: 2509
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Ογκολόγος - Ακτινοθεραπευτής, Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσης.
.
Τι κι αν σχεδιάσατε προσεκτικά τις ημερομηνίες των διακοπών σας; Αρκεί λίγο στρες ή παραπάνω κούραση -ή και τα δύο μαζί- και ο έμμηνος κύκλος σας να κάνει την επανάστασή του! Κάθε καλοκαίρι ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα που αφορούν στην επαφή μας με τη θάλασσα όταν έχουμε περίοδο ή ακόμη και στη σεξουαλική μας συμπεριφορά σε πισίνες και παράλιες.
.
Μπορώ να κολυμπήσω όταν έχω περίοδο;
.
Αρκεί να χρησιμοποιήσετε ταμπόν και να το τοποθετήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, αφού έχετε απολυμάνει προσεκτικά τα χέρια σας για να μην απειληθείτε από μικρόβια και μύκητες. Μην αμελείτε να αλλάζετε το ταμπόν σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 2 ώρες όταν είστε στην παραλία. Δεν λιαζόμαστε με βρεγμένο μαγιό -και όχι μόνο τις κρίσιμες ημέρες- και αλλάζουμε ταμπόν μόλις βγούμε από τη θάλασσα. Δεν θα συνιστούσα να κολυμπήσετε τις ημέρες της εμμήνου ρύσης χωρίς ταμπόν, καθώς ο κόλπος είναι «ανοιχτός» και άρα πολύ πιο ευπρόσβλητος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφύγετε το κολύμπι τις 2 πρώτες ημέρες της περιόδου, όπως και το να καταπονήσετε τον οργανισμό σας κολυμπώντας μέχρι εξάντλησης. Αυτή έτσι κι αλλιώς είναι μια γενική συμβουλή: δηλαδή να είστε σχετικά προσεκτικές τις ημέρες υψηλής ροής, όλο το χρόνο.
.
Θα πονέσω περισσότερο μέσα στο νερό και θα "κοπεί" το αίμα;
.
Ούτε για το πρώτο ερώτημα υπάρχει σαφής επιστημονική απάντηση, ούτε για το δεύτερο. Δεν υφίσταται έρευνα που να συνδέει το θαλασσινό νερό και το κολύμπι με την αύξηση του πόνου στην περίοδο ή με τη διακοπή του αίματος. Όσον αφορά το δεύτερο -το οποίο μαρτυρούν πολλές γυναίκες- ενδεχομένου να οφείλεται σε σύσπαση των αγγείων όταν έρχονται σε επαφή με το κρύο νερό.
.
Πως επιδρούν ήλιος και υψηλές θερμοκρασία στη ροή του αίματος;
.
Αν ετοιμάζεστε για ηλιοθεραπεία να ξέρετε ότι κινδυνεύετε από ηλίαση και όχι από το ότι ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες θα αυξήσουν τη ροή του αίματος, γιατί ούτε αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Ίσως οι υψηλές θερμοκρασίες να διευκολύνουν τη ροή, όχι όμως ότι προκαλούν αιμορραγία. Αυτό που σίγουρα επηρεάζουν είναι τη διάθεση της γυναίκας, επιβαρύνοντάς την.
.
Να διακόψω την περίοδο τις ημέρες των διακοπών;
.
Δεν θα το συνιστούσα, ακόμη κι αν αυτό γίνει με τη βοήθεια του γιατρού και με τη λήψη ειδικών σκευασμάτων που θα σας χορηγήσει. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο πειρασμός της θάλασσας και οι μέρες των διακοπών μετρημένες, καλό είναι να μην επεμβαίνεις στις υποθέσεις της φύσης που καθορίζουν τη ροή του κύκλου σου. Και σε κάθε περίπτωση μην επιχειρήσεις να το επιτύχεις με λαϊκά γιατροσόφια αμφιβόλου αποτελέσματος, γιατί θα θέσεις την υγεία σου σε κίνδυνο.

Να κάνω σεξ με περίοδο;

.
Είναι θέμα προσωπικής απόφασης. Πάντως οι περισσότερες γυναίκες. ακόμη κι αν δεν πονούν πολύ, αισθάνονται άβολα και δεν έχουν ερωτική επιθυμία. Όμως, ακόμη κι αν αυτό δεν ισχύει για εσάς, σίγουρα πρέπει να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό, όχι μόνο για λόγους υγιεινής -δηλαδή να προφυλάξετε τον εκτεθειμένο κόλπο σας- αλλά και γιατί δεν ισχύει αυτό που θρυλείται περί μη σύλληψης. Προσοχή λοιπόν, για να μη βρεθείτε αντιμέτωπες με μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη!
.
Να κάνω σεξ σε θάλασσα ή πισίνα;
.
Όχι σε πισίνα! Καραδοκούν μικρόβια και βακτήρια. Εξάλλου ο γυναικείος οργασμός σε πισίνα είναι δύσκολη υπόθεση, μιας και η φυσική λίπανση της μικρής περιοχής είναι σχεδόν μηδενική. Και με την απουσία λίπανσης, υπάρχει ο κίνδυνος να «κολλήσετε» με τον ερωτικό σας σύντροφο και να βρεθείτε σε μπελάδες. Όσο για το σεξ στη θάλασσα, πρέπει να λάβετε έξτρα προφυλάξεις για την άμμο η οποία είναι γεμάτη βακτήρια.
.
Πείτε, ναι στα βαμβακερά εσώρουχα!
.
Οι μυκητιάσεις ταλαιπωρούν κατά μέσο όρο τις γυναίκες τρεις με τέσσερες φορές το χρόνο. Για να μη θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικές όχι μόνο με την υγιεινή της επίμαχης περιοχής αλλά και με τα εσώρουχα που επιλέγουμε. Τα νούμερο ένα στην επιλογή μας πρέπει να είναι τα βαμβακερά και ακολουθούν τα μεταξωτά εσώρουχα. Οτιδήποτε συνθετικό, δεν επιτρέπει στην περιοχή να αναπνέει με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια.
.
Καλό είναι τα εσώρουχα να τα πλένετε χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όχι μόνο γιατί έτσι καθαρίζουν καλύτερα αλλά και γιατί έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο. Και έχετε κατά νου ότι βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και το E.coli δεν εξουδετερώνονται σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερες. Μην αμελείτε επίσης να καθαρίζετε το πλυντήριο σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα με καυτό νερό -με ένα πρόγραμμα στους 90-95 βαθμούς Κελσίου χωρίς ρούχα- ώστε να αποβάλλονται μούχλα, βακτήρια και λοιπά απορρυπαντικά και μαλακτικά προϊόντα.
.
Αυτό να το κάνετε ακόμα συχνότερα -ίσως κάθε εβδομάδα- εάν χρησιμοποιείτε συχνά υγρά απορρυπαντικά και προγράμματα με χαμηλές ή μέτριες θερμοκρασίες νερού. Στη συνέχεια αφήνετε ανοικτό το πλυντήριο μέχρι να στεγνώσει εντελώς.
.
Δρ. Δέσποινα Κατσώχη
Πρόεδρος της ΑΚΟΣ
Ογκολόγος - Ακτινοθεραπευτής
Επιστημονικός Συνεργάτης Δ.Θ.Κ.Α "ΥΓΕΙΑ"
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTH Aachen-Germany FEBU

www.akoslife.com
.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline