Εκτύπωση
Κατηγορία: Υγεία της Γυναίκας
Εμφανίσεις: 5117

altΣήμερα κυκλοφορούν αυτοκόλλητα επιθέματα (patch), τα οποία παρέχουν ορμονική αντισύλληψη μέσω του δέρματος (διαδερματικά). Το επίθεμα αυτό μπορεί να τοποθετηθεί στον βραχίονα, στην κοιλιά ή στον γλουτό. H γυναίκα φέρει το επίθεμα επί μία εβδομάδα και στη συνέχεια το αντικαθιστά με ένα νέο επίθεμα.

Τι περιέχουν και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Τα επιθέματα αυτά, τα οποία περιέχουν τις ορμόνες ethinylestradiol/norelgestromin, μοιάζουν με τα αντισυλληπτικά χάπια, κατά το ότι περιέχουν οιστρογόνο  και προγεστερόνη. Θεωρούνται ότι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα αντισυλληπτικά χάπια για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Έχουν τον ίδιο τρόπο δράσης με τα αντισυλληπτικά δισκία και εμφανίζουν το πλεονέκτημα της ευκολότερης χρήσης και κατά συνέπεια, καλύτερης συμμόρφωσης στη χρήση, αφού το μόνο που χρειάζεται η γυναίκα, είναι να θυμάται να αντικαθιστά το αυτοκόλλητο επίθεμα μία φορά την εβδομάδα, αντί του να θυμάται να λαμβάνει το αντισυλληπτικό δισκίο κάθε μέρα. Όμως, μερικές κλινικές μελέτες έχουν δείξει, ότι τα αντισυλληπτικά επιθέματα, πιθανόν να παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων έναντι των αντισυλληπτικών χαπιών, όπως είναι προβλήματα που σχετίζονται με την πηκτικότητα του αίματος. Οι αντενδείξεις που υπάρχουν για την λήψη των δισκίων αντισυλληπτικών με συνδυασμό ορμονών, ισχύουν και για τα επιθέματα αντισυλληπτικών, λόγω της ομοιότητας περιεχομένου αυτών των δύο τύπων αντισυλληπτικών.

Τι χρειάζεται προσοχή κατά την χρήση τους;

Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται καλή επαφή αυτών των επιθεμάτων με το δέρμα. Το επίθεμα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τις γυναίκες που ιδρώνουν πολύ, κολυμπούν ή κάνουν πολύ συχνά ντους, επειδή η υγρασία θα μπορούσε να μειώσει την επαφή του επιθέματος με το δέρμα. Μερικές γυναίκες επίσης, μπορεί να παρουσιάσουν κάποιο ερεθισμό του δέρματος στο σημείο επαφής. Επίσης, η αντισυλληπτική δράση μπορεί να ατονήσει σε υπέρβαρες γυναίκες (άνω των 90 κιλών). Όπως συμβαίνει και με τις άλλες ορμονικές μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, τα επιθέματα αντισυλληπτικών, δεν προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. alt

Κολπικός δακτύλιος

Μπορεί να τοποθετηθεί στον κόλπο μία μικρή συσκευή, σχήματος δακτυλίου, η οποία περιέχει τις ορμόνες οιστραδιόλη και ετονογεστρέλη (η οποία είναι μία προγεστίνη). Ο δακτύλιος αυτός, παραμένει στη θέση του επί τρείς εβδομάδες συνεχώς και στη συνέχεια αφαιρείται επί μία εβδομάδα, για να επιτρέψει την έμμηνο ρύση. Καθ’ όλη την διάρκεια των τριών εβδομάδων, απελευθερώνει συνεχώς χαμηλά επίπεδα ορμονών. Ο κολπικός δακτύλιος, εμφανίζει αποτελεσματικότητα 99%, όπως και τα υπόλοιπα  ορμονικά αντισυλληπτικά σκευάσματα, καθώς  επίσης και παρόμοια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Καμιά φορά, με την εφαρμογή του κολπικού δακτυλίου, μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη παρουσία υγρών από τον κόλπο.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline