Εκτύπωση
Κατηγορία: Υγεία της Γυναίκας
Εμφανίσεις: 2153

altΜετά την λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα, μπορεί να παρουσιασθούν μεταβολές στην ψυχική διάθεση, όπως κατάθλιψη, καθώς και μέλασμα (πανάδες), δηλαδή εντοπισμένη υπερμελάγχρωση του δέρματος.

Επειδή η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες λέπτυνση του εσωτερικού στρώματος της μήτρας, μερικές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν αμηνόρροια.

Αυτή η ανεπιθύμητη δράση του αντισυλληπτικού, εμφανίζεται στο 1% περίπου των γυναικών, κατά το πρώτο έτος της χρήσης του αντισυλληπτικού. Όσο διάστημα λαμβάνει η γυναίκα κανονικά τα αντισυλληπτικά της, αυτή η αμηνόρροια δεν προκαλεί βλάβη και δεν αποτελεί ένδειξη ότι το αντισυλληπτικό έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του. Οι περισσότερες παρενέργειες που προκαλούνται και από τους δύο τύπους αντισυλληπτικών χαπιών, μειώνονται μετά από δύο ή τρείς μήνες χρήσης του φαρμάκου.

Έχει σημασία να το θυμάται αυτό η γυναίκα και να αποφεύγει την άμεση αλλαγή φαρμάκου, πριν από επαρκές δοκιμαστικό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να επιμείνει σε κάποιο προϊόν επί δύο έως τρείς μήνες, για να προσδιορίσει πραγματικά εάν μπορεί να το ανεχθεί για μεγαλύτερο διάστημα. Η πρώιμη αλλαγή φαρμάκου, μπορεί να υποβάλλει την γυναίκα στην άσκοπη ταλαιπωρία, της πιθανότητας παρόμοιων παρενεργειών, που θα αρχίσουν να εμφανίζονται και πάλι, με το καινούργιο φάρμακο.

Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος γεννήσεως βρέφους με συγγενείς ανωμαλίες, από τις γυναίκες που ελάμβαναν αντισυλληπτικά δισκία. Όμως, εάν μία γυναίκα μείνει έγκυος, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε τύπο αντισυλληπτικού χαπιού. Οι θηλάζουσες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν συνδυασμούς ορμονών, γιατί μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος που παράγει ο μαστός, καθώς και η πυκνότητα των πρωτεϊνών και του λίπους που περιέχει το μητρικό γάλα. Επιπλέον, το γάλα αυτό, θα περιέχει ίχνη των ορμονών από το αντισυλληπτικό.

Όμως, σε αντίθεση με τα αντισυλληπτικά συνδυασμού ορμονών, τα αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τις θηλάζουσες.

Οι γυναίκες που καπνίζουν και λαμβάνουν συγχρόνως αντισυλληπτικά, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, στις υγιείς γυναίκες, που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και δεν καπνίζουν. Ο σχηματισμός θρόμβων στα κάτω άκρα, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος, είναι ελαφρά συχνότερος με τα χαμηλής δόσεως αντισυλληπτικά από το στόμα, αλλά ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός, μικρότερος και από τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων που εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη. alt Ωστόσο, τα αντισυλληπτικά από το στόμα, δεν συνιστώνται για τις γυναίκες που έχουν τάση σχηματισμού θρόμβων (όπως είναι το σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων, παράγοντας 5 Leiden), γνωστή στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αιμορραγίες από τον κόλπο, σημαντικές διαταραχές ήπατος, καρκίνο του μαστού ή ογκίδια στο μαστό, τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί. Καπνίστριες ηλικίας άνω των 35 ετών, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά από το στόμα.

Εάν κάποια γυναίκα, η οποία λαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευθεί άμεσα τον προσωπικό της ιατρό:

•    Έντονη κεφαλαλγία •    Κράμπες στα κάτω άκρα •    Μεταβολές στην όραση, όπως θόλωση της όρασης, φωτεινά σημεία που αναβοσβήνουν, ή απώλεια της όρασης •    Κοιλιακούς πόνους •    Πόνους στο στήθος •    Δύσπνοια •    Εμφάνιση αίματος με τον βήχα •    Πρήξιμο ή πόνο στα κάτω άκρα Υπάρχει άλλο όφελος από την λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών;

Υπάρχουν μερικά ευεργετικά αποτελέσματα από την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών:

•    Ομαλοποίηση του κύκλου της γυναίκας, καθώς και μείωση της ροής και των πόνων της περιόδου.

•    Υπάρχουν ενδείξεις, ότι προστατεύουν έναντι του καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών, της φλεγμονώδους πυελικής νόσου και της σιδηροπενικής αναιμίας.

•    Τα αντισυλληπτικά με συνδυασμό ορμονών, μπορούν να μειώσουν την ακμή (αν και μπορεί να χρειαστούν 6 μήνες για να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα), την έκτοπη εγκυμοσύνη, τις μη καρκινικές κύστεις του μαστού και τις κύστεις της ωοθήκης.

•    Οι γυναίκες που έχουν λάβει αντισυλληπτικά δισκία, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοπόρωση.

•    Σύμφωνα με μία μεγάλη μελέτη, τα αντισυλληπτικά δισκία συνδυασμού ορμονών, δεν αποτελούν μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Τι γίνεται μετά τη διακοπή λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών;

Μετά την διακοπή λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών, η εμφάνιση της περιόδου γίνεται περίπου 3 μήνες μετά. Όμως, αυτός ο χρόνος καθυστέρησης για την εμφάνιση της περιόδου, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Τα αντισυλληπτικά χάπια, είναι αποτελεσματικά κατά 97% για την πρόληψη μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τα αντισυλληπτικά χάπια, δεν προστατεύουν την γυναίκα έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline