Εκτύπωση
Κατηγορία: Υγεία της Γυναίκας
Εμφανίσεις: 2044

altΌπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο, υπάρχουν και τα αντισυλληπτικά δισκία, που περιέχουν μόνον μία ορμόνη και αυτή είναι η προγεστίνη. Η προγεστίνη έχει την ιδιότητα να προκαλεί πάχυνση του βλεννογόνου του αυχένα της μήτρας και με τον τρόπο αυτό, καθίσταται δύσκολη η διάβαση του σπέρματος μέσω του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, η προγεστίνη δρα στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, καθιστώντας αυτό, λιγότερο δεκτικό για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Το δισκίο αυτό, το οποίο περιέχει μόνον προγεστίνη, συνιστάται για εκείνες τις γυναίκες που πρέπει να αποφεύγουν την λήψη οιστρογόνων. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν όσες γυναίκες έχουν προβλήματα από νόσους του ήπατος, καρκίνο του μαστού και της μήτρας, καθώς και μερικών μορφών θρομβοφλεβίτιδας.

Επί πλέον, συνιστώνται για τις γυναίκες που θηλάζουν, καθώς δεν προκαλούνται ανεπιθύμητα αποτελέσματα στον θηλασμό. Στην πραγματικότητα, στις μητέρες που λαμβάνουν δισκία αυτής της μορφής, έχει παρατηρηθεί παράταση του χρόνου θηλασμού και καθυστέρηση του χρόνου έναρξης χορήγησης τεχνητού γάλακτος.

Τα δισκία αυτής της μορφής, λαμβάνονται καθημερινώς, χωρίς καμία διακοπή. alt

Ποια είναι η σημασία της σωστής λήψης του αντισυλληπτικού;

Ασχέτως του τι είδους αντισυλληπτικά δισκία χρησιμοποιεί μια γυναίκα, αυτή θα πρέπει να τα λαμβάνει την ίδια ώρα, κάθε ημέρα, έτσι ώστε να γίνει μία συνήθεια. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να λησμονήσει την λήψη, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά. Αυτό έχει ιδιαίτερη και κρίσιμη σημασία, για την περίπτωση των δισκίων που περιέχουν μόνο προγεστίνη. Η παράληψη της λήψης του φαρμάκου ή η λήψη του σε διαφορετικές ώρες κάθε ημέρα, μειώνει σε σημαντικό βαθμό την αντισυλληπτική ικανότητα του φαρμάκου. Αυτό οφείλεται στο ότι, το δισκίο περιέχει πολύ χαμηλή δόση φαρμάκου, με αποτέλεσμα η δράση του να εξανεμίζεται εάν παραλειφθεί μια δόση του.

Τι συμβαίνει όταν παραμελούνται οι λήψεις του αντισυλληπτικού;

Εάν μια γυναίκα αρχίσει να λαμβάνει αντισυλληπτικό, μπορεί να μην είναι προστατευμένη από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, παρά μόνον μετά από λήψη επί 10 διαδοχικές ημέρες στη σειρά. Εάν μία γυναίκα ξεχάσει την λήψη ενός δισκίου, αφ’ ότου έχει αρχίσει την λήψη του φαρμάκου, βρίσκεται σε κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Εάν ξεχάσει μόνο μία δόση, θα πρέπει να την λάβει αμέσως μόλις το θυμηθεί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την λήψη δύο δισκίων, την ίδια ημέρα. Εάν ξεχάσει δύο δισκία, θα πρέπει να τα λάβει και τα δύο και επιπλέον το δισκίο εκείνης της ημέρας, στον κανονικό χρόνο. Εάν λησμονήσει τρία δισκία, θα πρέπει να διακόψει την χρήση του φαρμάκου επί τέσσερεις ημέρες, έτσι ώστε να συμπληρωθεί μία εβδομάδα και στη συνέχεια να αρχίσει την λήψη μιας νέας συσκευασίας αντισυλληπτικών δισκίων, ανεξαρτήτως του εάν έχει ή δεν έχει  περίοδο. Κατά το χρονικό διάστημα της εβδομάδος αυτής, που η γυναίκα δεν λαμβάνει αντισυλληπτικό δισκίο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλο, εναλλακτικό τρόπο αντισύλληψης, ή να εφαρμόσει σεξουαλική αποχή. Εάν μία γυναίκα, ξεχνά συνεχώς να λαμβάνει τα αντισυλληπτικά της, ίσως θα πρέπει να σκεφθεί μία διαφορετική μέθοδο αντισύλληψης. alt

Ποιες μπορεί να είναι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις από την λήψη των αντισυλληπτικών;

Το αντισυλληπτικό δισκίο, μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητα του, εάν μία γυναίκα έχει εμετούς ή διάρροια, για οποιαδήποτε αιτία. Μερικά φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται ορισμένα ηρεμιστικά και μερικά αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη και η τετρακυκλίνη, μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού. Στον τομέα αυτό, η έρευνα συνεχίζεται. Η γυναίκα, στα θέματα αυτά, θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντα τον γιατρό της και να χρησιμοποιεί μία εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης, εάν χρειασθεί.

Μετά την έναρξη λήψης του αντισυλληπτικού δισκίου και μέχρι τους τρείς πρώτους μήνες, μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν σημειακές ή ελαφρές μικροαιμορραγίες στον κόλπο, καθώς και ναυτία. Η ναυτία μπορεί να καταπολεμηθεί, εάν το αντισυλληπτικό λαμβάνεται μετά από κάποιο γεύμα. Μερικές γυναίκες πιστεύουν ότι η λήψη του αντισυλληπτικού δισκίου, συνοδεύεται από αύξηση του βάρους. Όμως, διάφορες κλινικές μελέτες με αντισυλληπτικά δισκία χαμηλών δόσεων, απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά στη μεταβολή του βάρους του σώματος.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline