Εκτύπωση
Κατηγορία: Υγεία της Γυναίκας
Εμφανίσεις: 1635

altΟ καρκίνος της μήτρας, είναι μια κακοήθης αύξηση των κυττάρων που απαρτίζουν τον ιστό της μήτρας. Ο όρος αναφέρεται σε υπερβολική και απρογραμμάτιστη ανάπτυξη κυττάρων ενός οργανισμού όπου μέχρι την στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία της καρκινογένεσης τα κύτταρα ήταν φυσιολογικά.

Αιτία του καρκίνου της μήτρας

Μολονότι δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια του καρκίνου της μήτρας, στους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν, περιλαμβάνονται οι γυναίκες με αυξημένη ανάπτυξη του ενδομητρίου, δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας, (υπερπλασία), η παχυσαρκία, η μη εγκυμοσύνη, η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης πριν από την ηλικία των 12 ετών, η εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 ετών, η θεραπεία με οιστρογόνα, η λήψη του φαρμάκου tamoxifen, η υποβολή σε ακτινοβολία της πυέλου (λεκάνης), το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της μήτρας, και το σύνδρομο Lynch (κληρονομικός καρκίνος του σε παχέος εντέρου- ορθού).

Συμπτώματα και σημεία του καρκίνου της μήτρας

Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου της μήτρας των είναι ανώμαλη αιμορραγία από τον κόλπο, ο πόνος κατά την ούρηση και κατά τη διάρκεια της συνουσίας, και πόνοι στην περιοχή της λεκάνης.

Τρόποι διάγνωσης

Ο καρκίνος της μήτρας, συνήθως εντοπίζεται με πλήρη γυναικολογική εξέταση, με το υπερηχογράφημα και την βιοψία.

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου (Pap test)

Το τεστ Παπανικολάου, είναι μια απλή, σύντομη και ανώδυνη μέθοδος ελέγχου των κυττάρων της μήτρας. Στη μεγάλη πλειονότητά των περιπτώσεων, το τεστ  Παπανικολάου μπορεί να εντοπίσει μικροσκοπικές κυτταρικές ανωμαλίες, πριν αυτές εξελιχτούν σε κακοήθη κύτταρα, βοηθώντας έτσι την έγκαιρη επέμβαση και, συνεπώς, την αποτελεσματικότερη θεραπεία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία κατά του Καρκίνου, το τεστ Παπανικολάου, θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται τρία χρόνια μετά από την πρώτη σεξουαλική επαφή και όχι αργότερα από το 21ο έτος της ηλικίας. alt Τα στάδια του καρκίνου της μήτρας

Τα στάδια του καρκίνου της μήτρας (0 έως 4), προσδιορίζονται με την βιοψία, τον ακτινολογικό έλεγχο, και την αξονική η μαγνητική τομογραφία.

•    Στάδιο 0: Τα ανώμαλα κύτταρα, εντοπίζονται μόνον στην επιφάνεια του εσωτερικού στρώματος της μήτρας. Αυτό ονομάζεται καρκίνωμα in situ.
•    Στάδιο I: Ο όγκος έχει αυξηθεί μέσω του εσωτερικού στρώματος της μήτρας, προς το ενδομήτριο. Μπορεί επίσης να έχει εισβάλει βαθύτερα, στο μυομήτριο.
•    Στάδιο ΙΙ: Ο όγκος έχει εισβάλει στον τράχηλο της μήτρας.
•    Στάδιο ΙΙΙ: Ο όγκος έχει αυξηθεί, ώστε να εισβάλει στους κοντινούς ιστούς, όπως ο κόλπος ή  λεμφαδένες
•    Στάδιο ΙV: Ο όγκος έχει εισβάλει στην ουροδόχο κύστη ή στο έντερο. Επίσης, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί με μεταστάσεις σε άλλα όργανα, μακριά από την μήτρα, όπως το ήπαρ, οι πνεύμονες ή τα οστά.

Θεραπευτική αγωγή

Οι θεραπευτικές επιλογές, μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: Χειρουργική αγωγή, ακτινοθεραπεία, και χημειοθεραπεία. Η θεραπευτική επιλογή εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, όπου το στάδιο 4 είναι το πιο επιθετικό. Η χειρουργική θεραπεία, περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας, των ωοθηκών, των σαλπίγγων, των γειτονικών λεμφαδένων και μέρους του κόλπου. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι είτε εξωτερική είτε εσωτερική. Η θεραπεία με ορμόνες (συνήθως προγεστερόνη), χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις όπου τα καρκινικά κύτταρα απαιτούν άλλες ορμόνες (οιστρογόνα) για να αναπτυχθούν.

Μεγάλη σημασία έχει η παρακολούθηση της αρρώστου. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να ελέγχονται άμεσα πιθανές επιπλοκές και επανεμφάνιση του καρκίνου.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline