Εκτύπωση
Κατηγορία: Υγεία της Γυναίκας
Εμφανίσεις: 2052

altΗ Ιωάννα Δ. Κολιοφώτη MD, Msc, Απόφοιτη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στους Μαιευτικούς Υπερήχους & στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρικής, Master Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι συμβαίνει στη ζωή μιας γυναίκας, όταν ο καρκίνος του μαστού της "χτυπά την πόρτα".

O καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Δύση. Ο κίνδυνος να αναπτύξει μία γυναίκα καρκίνου του μαστού αυξάνει με την ηλικία και κάθε γυναίκα στην ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει να κάνει μαστογραφία την οποία θα επαναλαμβάνει κάθε δύο χρόνια αν δεν υπάρχει κάτι το παθολογικό ή νωρίτερα αν υπάρχει κάποιος λόγος.

Έχει βρεθεί πως η κληρονομικότητα είναι σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση του καρκίνου και γυναίκες, που έχουν στην οικογένεια τους κάποια γυναίκα που νόσησε, ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να το αναφέρουν στον ιατρό τους και να υποβάλλονται συχνότερα σε έλεγχο.

Άλλοι παράγοντες, που συμβάλλουν στην εμφάνισή του είναι η πρώιμη εμφάνιση εμμήνου ρύσεως, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, το αλκοόλ, το κάπνισμα καθώς και το να μην έχει γεννήσει τουλάχιστον μία φορά. Ο εν λόγω καρκίνος είναι οιστρογονοεξαρτώμενος, δηλαδή γυναίκες, που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία με ορμόνες π.χ. για εξωσωματική γονιμοποίηση, πρέπει να υποβάλλονται σε ενδελεχή έλεγχο πριν προχωρήσουν καθώς η θεραπεία μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνισή του.

Τι γίνεται όμως, όταν μία γυναίκα ανακαλύπτει ότι έχει καρκίνο;

Συνήθως οι ιατροί αποφεύγουν να ανακοινώσουν σε έναν ασθενή ότι έχει καρκίνο, ακόμα και αν όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς τα εκεί, μέχρι τη στιγμή, που θα έχουν την ιστολογική στα χέρια τους, που θα θέσει την οριστική διάγνωση. Η διαδρομή από την υποψία μέχρι την διάγνωση και την αντιμετώπισή του είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρος για την γυναίκα και βάζει σε κρίση την προσωπική της σχέση με τον σύντροφό της.

Η γυναίκα, που πάσχει από καρκίνο, πρέπει να σταθεί απέναντι σε ένα αναπάντεχο γεγονός, που απειλεί την ζωή της. Καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει μάχη για την ζωή της ή θα παραιτηθεί. Και τίποτα στη ζωή δεν δίνεται αν δεν θυσιάσεις κάτι.

Η γυναίκα λοιπόν καλείται να θυσιάσει ένα κομμάτι του σώματος της και όχι οποιοδήποτε, αλλά το στήθος, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την έκφραση της σεξουαλικότητάς της. alt


Μπορεί μία αμαζόνα να είναι επιθυμητή;

Ακόμα και σήμερα, που η πλαστική χειρουργική μπορεί να προσφέρει λύση στο αισθητικό μέρος του προβλήματος, αν η γυναίκα δεν το αποδεχθεί, η αποκατάσταση θα αποτελεί απλά μία πανάκεια. Η πλειοψηφία των γυναικών πριν την ημέρα του χειρουργείου έχουν έντονη την επιθυμία -αλλά και την ανάγκη ταυτόχρονα- να κάνουν έρωτα με τον σύντροφό τους. Να εισπράξουν βιωματικά και όχι απλά με την σκέψη, ότι παραμένουν ακόμα το αντικείμενο του πόθου του.

Αν αυτό συμβεί, αντλούν δύναμη και αντιμετωπίζουν το χειρουργείο με αποφασιστικότητα και θετική διάθεση την μετεγχειρητική πορεία τους. Οι γυναίκες αυτές έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα αλλά και καλύτερα χρόνια βιώνοντάς τα με τον τρόπο, που εκείνες θα επιλέξουν.

Όσες έχουν περάσει μέσα από αυτή τη διαδικασία μεταφέρουν ένα κοινό μήνυμα. "Ο καρκίνος μου έμαθε να ζω και να απολαμβάνω κάθε μου ημέρα σαν να είναι η τελευταία. Εσείς δεν χρειάζεστε να πάθετε καρκίνο για να το μάθετε".

Είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη να το πράξουν, όχι απλά για να επιβιώσουν αλλά και για να συνεχίσουν να ζουν ουσιαστικά. Πρέπει να μάθουν να ζουν εξ’ αρχής με ένα σώμα, που άλλαξε βίαια και όχι από επιλογή, όπως πχ σε μία εγκυμοσύνη, να το αποδεχθούν, να το αγαπήσουν ξανά και να εκφράσουν την ανάγκη τους να αγαπηθεί. alt
Ο έρωτας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ακόμα και αν η σεξουαλικότητα, ιδιαίτερα σε αυτήν την ομάδα των γυναικών, αποτελεί ταμπού, δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται. Η γυναίκα, που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή, συνεχίζει να επισκέπτεται το νοσοκομείο και να υποβάλλεται σε επίπονες θεραπείες, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά της.

Ακόμα και όταν υπάρχει ερωτική επιθυμία η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι επώδυνη και η σύγκριση με το παρελθόν, ολέθρια για την σχέση.

Πολλές σχέσεις καταστρέφονται σε κάποιο σημείο της πορείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γυναίκα σταματά να ερωτεύεται και να διεκδικεί τη συντροφικότητα. Μαθαίνει να αγαπά από την αρχή το σώμα της  και κατ’ επέκταση τον εαυτό της. Άνθρωπος, που στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και λέει «Μ’ αγαπώ», είναι έτοιμος να μοιραστεί τον εαυτό του, τον έρωτα, το δικαίωμα του στη ζωή… και θυμηθείτε… οι υπόλοιποι δεν είναι ανάγκη να ακούσετε ότι πάσχετε από καρκίνο για να το μάθετε.

Ιωάννα Δ. Κολιοφώτη MD, Msc
Απόφοιτη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μετεκπαιδευθείσα στους Μαιευτικούς Υπερήχους
& στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρικής
Master Διοίκησης Μονάδων Υγείας
Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline