Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η αϋπνία που συνήθως παρουσιάζεται στον ταξιδιώτη από τα αεροπορικά ταξίδια, λόγω αλλαγής μεσημβρινών και πως το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται.
.
Ο κύκλος-ύπνου εγρήγορσης είναι ο πιο εμφανής από πολλούς εικοσιτετράωρους ρυθμούς στον άνθρωπο. Πολύ σημαντικός στην ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης είναι ο ενδογενής κιρκαδιανός βηματοδότης, που εντοπίζεται στον υποθάλαμο.
.
Η επίδραση του φωτός είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του βηματοδότη. Κατά την διάρκεια των ταξιδιών, η μεταβολή στην ώρα, η αλλαγή του περιβάλλοντος, το μεγάλο υψόμετρο, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ουσίες, η καφεΐνη, τα μεγάλα γεύματα ιδιαιτέρως κατά την νύχτα, η εντατική σωματική άσκηση προ του ύπνου, τα κρύα-καυτά μπάνια προ του ύπνου, τα ακατάστατα ωράρια στις ώρες αφύπνισης-έγερσης, η συναισθηματική ένταση, είναι παράγοντες που επιδρούν δυσμενώς στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, με αποτέλεσμα η αϋπνία να είναι συχνή στους ταξιδιώτες.
.
Οι παράγοντες αυτοί καλό είναι, κατά το δυνατόν, να αποφεύγονται.
.
Ιδιαιτέρως συχνή στον ταξιδιώτη είναι η αϋπνία του υψομέτρου και η αϋπνία λόγω αλλαγής μεσημβρινών (σύνδρομο jet lag).
Κατά την έκθεση σε μεγάλο υψόμετρο, πολλά άτομα εμφανίζουν χαμηλή οξυγόνωση  αίματος, ανώμαλη αναπνοή, συχνές αφυπνίσεις, κακή ποιότητα ύπνου, η οποία γενικώς παρουσιάζεται κατά τις πρώτες νύχτες της έκθεσης στο υψόμετρο, αλλά μπορεί να εμμείνει.
.
Η αντιμετώπιση γίνεται με ειδικά φάρμακα
.
Στο σύνδρομο jet lag, εμφανίζεται αϋπνία κατά τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ διαφορετικών ζωνών. Το σύνδρομο αρκετές φορές συνοδεύεται από υπνηλία κατά την ημέρα και γαστρεντερικά ενοχλήματα. Ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να κοιμηθεί την νύχτα, παρουσιάζει νυχτερινές αφυπνίσεις ή κακή ποιότητα ύπνου.
.
Το σύνδρομο είναι παροδικό, διαρκεί συνήθως 2-15 ημέρες ανάλογα με τον αριθμό των γεωγραφικών ζωνών που διανύθηκαν, την κατεύθυνση του ταξιδιού, την ηλικία του ταξιδιώτη και το πόσο ευπροσάρμοστος είναι ο ενδογενής βηματοδότης, στην μεταβολή του περιβαλλοντικού κύκλου ημέρας-νύχτας κατά το ταξίδι.
.
Περιστασιακά το σύνδρομο μπορεί να εμμείνει επί πολλές εβδομάδες. Η αποφυγή στέρησης ύπνου κατά τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού, ο ύπνος μικρής διάρκειας το απόγευμα πριν τα ολονύχτια ταξίδια, η φωτοθεραπεία κατά την διάρκεια της ημέρας στον τόπο άφιξης του ταξιδιώτη (π.χ. παραμονή σε εξωτερικό χώρο με ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι σε σκοτεινό δωμάτιο ξενοδοχείου) και ειδικά φάρμακα, βοηθούν τον ενδογενή κιρκαδιανό βηματοδότη να προσαρμοστεί, στο νέο κύκλο ημέρας-νύχτας που υφίσταται κατά την αλλαγή των μεσημβρινών.
.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

twitter: twitter.com/amoschovaki
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:


Θέματα Υγείας, Frequent MedicaI Disorders, Πυρετός - Λοιμώξεις, Διαβήτης, Υψηλή Πίεση, Εναλλακτική Ιατρική, Χοληστερίνη - Τριγλυκερίδια, Ταξίδια και Υγεία, Νέα Γρίπη , Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας, Στυτική Δυσλειτουργία και Οργανικές Σεξουαλικές Διαταραχές, Χρόνια Κόπωση
.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline