Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες είναι οι συνήθεις αγαπημένες εστίες μικροβίων και ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης από τα μικρόβια των χεριών.
        
Διαρροϊκά σύνδρομα και αναπνευστικές λοιμώξεις είναι οι κύριες κατηγορίες λοιμώξεων που καιροφυλαχτούν σε συνήθεις κοινωνικές δραστηριότητες.
         
Παρά το γεγονός ότι οι λοιμώξεις αυτές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν ήπια πορεία, ορισμένες φορές ενδέχεται να αποδειχτούν ιδιαίτερα σοβαρές ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χρονίως πάσχοντες από νοσήματα που προκαλούν πτώση της αμυντικής ικανότητας, καπνιστές, ηλικιωμένους, ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση αντιβιοτικών ή παίρνουν κορτιζόνη ή ανοσοκασταλτικά φάρμακα και μωρά.
         
Ενίοτε επικίνδυνες λοιμώξεις όπως η φυματίωση ή η ηπατίτιδα που δοκιμάζουν σκληρά ακόμη και το πιο ακμαίο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν ως πηγή προσβολής συνηθισμένες δραστηριότητες κοινωνικής συναναστροφής.
         
Συνήθεις αγαπημένες εστίες μικροβίων με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή κατά την διάρκεια ευρέως διαδεδομένων δραστηριοτήτων είναι:
         
Τα εστιατόρια και ταχυφαγεία
         
Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται και σερβίρονται με ακάθαρτα χέρια ζεσταίνονται εκ νέου για να μην πεταχτούν αποτελούν ιδανικές φωλιές μικροβίων. Εφόσον το εστιατόριο τηρεί τους ενδεικνυόμενους κανόνες υγιεινής δεν υπάρχει πρόβλημα. Ως γενικοί κανόνες πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε το φαγητό να σερβίρεται ζεματιστό (η θερμότητα φονεύει τα μικρόβια), πρέπει να αποφεύγονται τα γεύματα από πλανόδιους πωλητές, να αποφεύγονται αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια.
         
Το ATM
         
Τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβιακών αποικιών. Ένα αντιμικροβιακό μαντηλάκι θα μας ήταν χρήσιμο μετά τη χρήση ενός μηχανήματος ATM.
         
Οι δημόσιες τουαλέτες
         
Σύμφωνα με έρευνες εάν οι δημόσιες τουαλέτες έχουν απολυμανθεί σωστά το μικροβιακό φορτίο είναι σχεδόν παρόμοιο με εκείνο της τουαλέτας του σπιτιού. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα.
         
Τα κατοικίδια ζώα
         
Τα κατοικίδια ζώα αποτελούν φορείς μικροβίων ακόμη και εάν καθαρίζονται και εμβολιάζονται με επιμέλεια. Κάθε φορά που αγγίζουμε ένα ζώο πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σχολαστικότητα.
         
Οι κλειστοί χώροι
         
Σταγονίδια από πάσχοντες ασθενείς ενδημούν σε κλειστούς κακά αεριζόμενους χώρους. Μη επαρκώς συντηρημένα κλιματιστικά μηχανήματα μπορεί να γίνουν αιτία μετάδοσης κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, μυκητιασικών λοιμώξεων αλλά και σπανιότερων λοιμωδών νοσημάτων όπως φυματίωσης, legionella (νόσος των λεγεωνάριων) κλπ. Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους κατά τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και προτιμήστε τους υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους αναψυχής. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα των κλιματιστικών που χρησιμοποιούνται σε κλειστό χώρο προτιμήστε να ανανεώσετε τον αέρα ανοίγοντας το παράθυρο.
         
Ο σάκος του γυμναστηρίου
         
Τα συνθετικά ρούχα αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων συγκριτικά με τα βαμβακερά. Άμεση συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι η χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή των ρούχων. Πλένουμε τα ρούχα καθώς και τις πετσέτες του γυμναστηρίου σε υψηλή θερμοκρασία μετά  τη χρήση τους.
         
Τα χέρια μας
         
Φωλιά μικροβίων είναι τα χέρια μας. Τα αντικείμενα από τα οποία «περνούν» πολλά χέρια καθημερινά ή το ίδιο χέρι πολλές φορές είναι και τα πιο επιβαρυμένα με μικρόβια. Σ’ αυτά ανήκουν η τηλεφωνική συσκευή, το  πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το κινητό, αλλά και οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  
         


Μέτρα προφύλαξης από τα μικρόβια των χεριών:
         
•    Δεν αμελούμε τη σωστή πλύση των χεριών.
         
•    Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν μαγειρέψουμε ή πριν φάμε, μετά από βήχα ή φτέρνισμα, μετά τις συναλλαγές και τις χειραψίες, μετά την τουαλέτα, την επαφή με ζώα ή αντικείμενα που τα αφορούν, μετά την επιστροφή στο σπίτι από το εξωτερικό περιβάλλον.
         
•    Όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα απολυμαίνουμε τα χέρια μας με κάποιο αντισηπτικό τζελ. Ιδανικά το τζελ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.
         
•    Δεν πιάνουμε συχνά το πρόσωπό μας τα χέρια μας για να μην μεταφέρουμε σ΄ αυτό τα μικρόβια που βρίσκονται στα χέρια μας.
         
Οι κανόνες της ορθής πλύσης των χεριών
         
1.      Χρησιμοποιούμε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελούμε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.
         
2.      Πλένουμε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια Τα χέρια για να φονευθούν επαρκώς σπάνιοι τοξικοί ιοί και μεταλλαγμένα μικρόβια πρέπει ιδανικά να πλένονται επί τριάντα δευτερόλεπτα.
         
3.      Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air.
               
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline