Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί παράγουμε φλέματα αυτή την εποχή και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
        
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σώμα μας παράγει βλεννώδες υλικό για να λιπάνει και να καθαρίσει την περιοχή της μύτης των βρόγχων των πνευμόνων από εισπνεόμενες τοξίνες, σωματίδια σκόνης ιούς και μικρόβια.
         
Όταν η άθροιση του βλεννώδους αυτού υλικού είναι υπερβολική τότε οι παθολογικές αυτές εκκρίσεις καλούνται φλέματα.
         
Οι εκκρίσεις αυτές είτε δημιουργούν την αίσθηση βλέννας στο λαιμό ή στο στόμα είτε εκχέονται παθητικά προς τα έξω είτε αποβάλλονται ενεργητικά από τον οργανισμό. H ενεργητική αποβολή των φλεμάτων προς τα έξω με τον βήχα είναι απαραίτητη για να μην προκληθεί απόφραξη αεραγωγών, τοπικός πολλαπλασιασμός παθογόνων μικροοργανισμών, κακή ποιότητα ύπνου, πλημμελής λειτουργία παρακείμενων οργάνων, καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν πνευμονία, κακή οξυγόνωση αίματος, βρογχίτιδα, σύνδρομα κόπωσης.
         
Η έκλυση του αντανακλαστικού του βήχα γίνεται λόγω ερεθισμού νεύρων από εκκρίσεις, με αποτέλεσμα την σύγκλειση, την απότομη διάνοιξη της γλωττίδας και την ισχυρή εξώθηση αέρα που παρασύρει τελικώς προς τα έξω το τραχειοβρογχικό περιεχόμενο.
         
Κατά την περίοδο του Χειμώνα η παραγωγή φλεμάτων είναι αυξημένη λόγω γρίπης και ιογενών λοιμώξεων. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι οι κοινές ιογενείς ρινίτιδες. Η μύτη έχει πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση και συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία μικροοργανισμούς και ρύπους που θα δρούσαν διαφορετικά βλαπτικά στους βρόγχους.
         
Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Μια ποικιλία ιών προκαλούν διαταραχή της αρχιτεκτονικής της μύτης, υπερέκκριση βλέννας, απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού παρασυμπαθητικού συστήματος, με αποτέλεσμα τα τόσο συνήθη συμπτώματα της ρινικής απόφραξης και των πτυέλων.
         
Το χαρακτηριστικό στις απλές ιογενείς ρινίτιδες είναι τα διαυγή φλέματα, η απουσία συστηματικών συμπτωμάτων (π.χ. πυρετός, δύσπνοια) και η αποδρομή των φλεμάτων με την αποδρομή της ίωσης, που έχει ένα συνήθη κύκλο τριών με πέντε ημερών.
         
Η καταστολή του βήχα και των εκκρίσεων που παράγουν οι ιογενείς λοιμώξεις του Χειμώνα σπάνια είναι ευεργετική για τον οργανισμό εάν δεν αντιμετωπιστεί παράλληλα και ο ιός ή το μικρόβιο που προκαλεί την λοίμωξη.
         
Αυτό συμβαίνει διότι με το φλέμα, φλεγμονώδεις ουσίες και τοξικά κατάλοιπα εκχέονται προς το εξωτερικό του σώματος.  
         

                      
Απλά μέτρα που πρέπει να κάνετε όταν έχετε φλέματα λόγω ίωσης:
         
•    Πιείτε αφέψημα τσαγιού φασκόμηλου ή δίκταμου εφόσον δεν παρουσιάζετε αντίστοιχη δυσανεξία.
         
•    Φροντίστε για τη σωστή σας ενυδάτωση πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού όταν διψάτε, που συντελεί στην λέπτυνση και στην ταχύτερη αποβολή της βλέννας.
         
•    Παραμείνετε σε περιβάλλον με υδρατμούς επί δεκάλεπτο πριν τον ύπνο.
                      
Εάν τα φλέματα είναι έντονα ή η κατάσταση παρατείνεται η σωστή ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη προς αποκλεισμό τυχόν επιπλοκών των απλών λοιμώξεων ή ύπαρξης άλλων υποκείμενων αιτίων που παρεμποδίζουν την αποδρομή του συμπτώματος.
         
Εκτός από τις λοιμώξεις, φλέματα ενδέχεται να προκαλέσουν:
         
1.    Βλαπτικοί παράγοντες, που ερεθίζουν τους αεραγωγούς: Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι ο καπνός. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη και τοξίνες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων, με αποτέλεσμα την αυξημένη δραστηριοποίηση στους αεραγωγούς κυττάρων φλεγμονής, όπως μακροφάγων και λευκών αιμοσφαιρίων και αυξημένη παραγωγή βλέννας και παραγόντων φλεγμονής, όπως κυτταροκινών και χυμοκινών.
         
2.    Νοσήματα των αεραγωγών: Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι το καρκίνωμα του πνεύμονα. Στο καρκίνωμα αναπτύσσεται υπερβολικός πολλαπλασιασμός καρκινικών κυττάρων, τα οποία σε κεντρική ή ενδοβρογχική ανάπτυξη προκαλούν διήθηση, αύξηση εκκρίσεων αποφρακτική πνευμονίτιδα. Το αποτέλεσμα είναι εκροή φλεμάτων. Παρά ταύτα, στα αρχικά στάδια, συμπτώματα συχνά δεν υπάρχουν.
         
3.    Αλλεργίες: Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι ορισμένοι τύποι αλλεργικής ρινίτιδας και βρογχικού άσθματος στους οποίους παρατηρείται αύξηση των βλεννωδών εκκρίσεων.
         
4.    Νοσήματα παρακείμενων οργάνων: Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Στη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια υπάρχει διαταραχή στις αγγειακές πιέσεις και ανάπτυξη διάμεσου ή περιβρογχικού οιδήματος. Αυτός είναι και ο κύριος μηχανισμός παραγωγής φλεμάτων στην περίπτωση αυτή.
               
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline