Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη συσσώρευση λίπους στα σπλάγχνα και ποιος είναι ο τρόπος μέτρησης.
        
Η συσσώρευση λίπους στα σπλάγχνα (π.χ. ήπαρ πάγκρεας σπλαγχνικές αρτηρίες) είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση. Το σπλαγχνικό λίπος δεν παρατηρείται μόνο σε παχύσαρκα άτομα αλλά και σε ανθρώπους με κανονικό ή χαμηλό βάρος. Το σπλαγχνικό λίπος είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο λίπος.
         
Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος συσσωρεύεται σε όργανα που δεν έχουν κατασκευαστεί για να είναι αποθήκες λίπους με αποτέλεσμα την παρακώλυση της λειτουργίας τους. Επιπροσθέτως η σπλαχνική παχυσαρκία συνδέεται με υπερδραστηριότητα των μηχανισμών αντίδρασης στο στρες, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τους κινδύνους εμφράγματος εγκεφαλικού επεισοδίου.
         
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η πιθανότητα προσβολής από μεταβολικό σύνδρομο, στεφανιαία καρδιακή νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στυτική δυσλειτουργία, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ και διάφορες μορφές καρκίνου. Το σπλαγχνικό λίπος είναι επί μακρόν χωρίς συμπτώματα πριν να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές.
         
Η διατροφή και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες που έχουν σημαντικό ρόλο  κατά το μεταβολισμό και την εναπόθεση του σπλαγχνικού λίπους. Σπανιότερα νοσήματα όπως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου, η νεφραγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το φαιοχρωμοκύττωμα αποτελούν την ρίζα του προβλήματος.
         
Ο κίνδυνος από τη κεντρική συσσώρευση λίπους αυξάνει σημαντικά όταν η κεντρική συσσώρευση λίπους είναι τέτοια ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία τριών ή περισσότερων από τις παρακάτω μεταβολικές διαταραχές:
         
•          Περίμετρος μέσης ≥ 102 εκατοστά  σε άνδρες ή ≥ 88 cm  σε γυναίκες
         
•          Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος  ≥ 150 mg / dL (ή λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για υπερτριγλυκεριδαιμία)
         
•          Αρτηριακή πίεση αίματος  ≥ 130/85 mm Hg (ή λήψη φαρμακευτικής θεραπείας για την υπέρταση)
         
•          Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας ≥ 100 mg / dL (ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την υπεργλυκαιμία).
         
•          Παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL με HDL-C
         
Αυξημένη επικινδυνότητα επίσης υπάρχει όταν υπάρχει διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας, υψηλή «κακή χοληστερίνη» LDL, δυσμενής κληρονομικότητα για αγγειακά νοσήματα, ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, καθιστική ζωή, κακή διατροφή), δείκτης μάζας σώματος που αποτελεί το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους άνω του 26.
         

                      
Πως θα ελέγξετε εάν πρέπει να επισκεφτείτε ιατρό;
         
Βγάζετε παπούτσια και στέκεστε όρθιοι με τα πόδια κολλημένα και την κοιλιά σας γυμνή. Χαλαρώστε και εκπνεύστε. Μετράτε με μεζούρα τη μέση σας στην περιοχή του ομφαλού παράλληλα με το έδαφος.
         
•    Έχετε χαμηλό κίνδυνο σπλαγχνικής παχυσαρκίας εάν η περιφέρεια μέσης σας είναι κάτω από 94 εκατοστά και είστε άντρας ή εάν η περιφέρεια μέσης σας είναι κάτω από 80 εκατοστά και είστε γυναίκα
             
•    Έχετε ενδιάμεσο κίνδυνο σπλαγχνικής παχυσαρκίας εάν η περιφέρεια μέσης σας είναι πάνω από 94 και έως 101 εκατοστά και είστε άντρας ή εάν η περιφέρεια μέσης σας είναι πάνω από 80 και έως 87 εκατοστά και είστε γυναίκα
    
•    Έχετε υψηλό κίνδυνο σπλαγχνικής παχυσαρκίας εάν η περιφέρεια μέσης σας είναι πάνω από 101 εκατοστά και είστε άντρας ή εάν η περιφέρεια μέσης σας είναι πάνω από 87 εκατοστά και είστε γυναίκα
         
Η ιατρική αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα κοιλιακών σπλάγχνων).
         
Ποιες γενικές αρχές πρέπει να τηρούνται από τους πάσχοντες από σπλαγχνική παχυσαρκία;
         
•          Σημαντικό είναι να αποφεύγουν την καθιστική ζωή.
         
•          Πρέπει να διατηρούν δείκτη μάζας σώματος (BMI) που ισούται με το βάρος διά του τετραγώνου του ύψους κάτω από 25.
         
•          Η μεσογειακή διατροφή, η διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι και η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χρησιμοποιεί ως πηγή ζωικής πρωτεΐνης το ψάρι αντί του κρέατος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών.
         
Τα διατροφικά προγράμματα εξατομικεύονται με βάση την κατάσταση υγείας του ατόμου. Σήμερα χορηγούμε ειδικά φάρμακα πρόληψης των επιπλοκών σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.
         
Η εναλλακτική ιατρική έχει επίσης θέση στις περιπτώσεις κοιλιακής παχυσαρκίας.
               
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline