Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες είναι οι συνήθεις λοιμώξεις του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς και πώς θα τις αποφύγουμε.
        
Οι συνήθεις λοιμώξεις του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν κυρίως τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και τις γαστρεντερίτιδες.
        
Οι λοιμώξεις αυτές προκαλούν σημαντική αύξηση της νοσηρότητας και μειώνουν δραματικά όταν εμφανίζονται την ένταση της εορταστικής εμπειρίας.
        
Απλά μέτρα πρόληψης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
        
α. Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος
Μεταδίδονται μέσω της αναπνοής και μολυσμένων αντικειμένων.
        
Ιοί του κοινού κρυολογήματος, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, οι ιοί της γρίπης, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος, η moraxella, είναι ορισμένα μόνο από τα παθογόνα, που απειλούν αυτή την εποχή.
        
Τα πιο συνήθη συμπτώματα που προκαλούν είναι μπούκωμα, καταρροή, βήχα, πυρετό. Τα συμπτώματα, όταν δεν υπάρξουν επιπλοκές, υποχωρούν, όταν η λοίμωξη κάνει τον κύκλο της. Αυτό συμβαίνει συνηθέστερα, στην ιατρική καθημερινή πράξη εντός τριημέρου-πενθημέρου. Σπανιότερα συμβαίνουν σοβαρές επιπλοκές, όπως επιμολύνσεις, πνευμονία, βρογχίτιδα, αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη.
        
Η πρόληψη επιτυγχάνεται με γενικά και ειδικά μέτρα που περιλαμβάνουν:
        
•     Το συχνό και καλό πλύσιμο χεριών
        
•     Τον επαρκή αερισμό των χώρων
        
•     Την αποφυγή συνωστισμού
        
Η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και επιτυγχάνεται με αποφυγή έκθεσης σε καπνό, καλή διατροφή που περιλαμβάνει, στο υγιές άτομο, τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και διατροφικά προγράμματα συμβατά με το νόσημά τους στη περίπτωση των χρονίως πασχόντων με παράλληλη σωστή θεραπεία των παθολογικών τους προβλημάτων.
        
β. Γαστρεντερίτιδες
Η γαστρεντερίτιδα είναι τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια.
        
Τα περισσότερα λοιμώδη παθογόνα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω νερού και τροφίμων. Η παραμονή επί μακρόν των εδεσμάτων στο μπουφέ κατά το ρεβεγιόν αποτελούν βασικό αίτιο αύξησης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Η γαστεντερίτιδα όταν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σημαντική συνολική εξασθένηση του οργανισμού με αφυδάτωση και απώλεια ζωτικών ουσιών, κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις το παθογόνο διαπερνά τον γαστρεντερικό φραγμό, εισέρχεται στην συστηματική κυκλοφορία και προκαλεί βλάβες σε διάφορους ιστούς. Τα άτομα με ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών από κοινές γαστρεντερίτιδες. Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.
        

   
Τα βασικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να τηρείτε είναι
:
        
•     Μην αμελείτε το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων
        
•     Μην αμελείτε το καλό ψήσιμο των τροφών
        
•     Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο
        
•     Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι
        
•     Σερβιριστείτε ή δυνατόν άμεσα μετά την τοποθέτηση των εδεσμάτων στο μπουφέ
        
•     Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών πρέπει να αποφεύγεται γιατί καταστρέφει ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου που προστατεύουν από επικίνδυνα παθογόνα.
        
Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη σωστή πλύση των χεριών
        
Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών έχει ζωτική σημασία ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά την αφόδευση, μετά από χειραψίες. Οι κανόνες της ορθής πλύσης των χεριών περιλαμβάνουν την χρήση καλού αντισηπτικού σαπουνιού που πρέπει να τοποθετείται σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, περιλαμβανομένης της ραχιαίας επιφάνειας των δακτύλων.
        
Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα, σε όλη την επιφάνεια, χωρίς να αμελούνται τόσο οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, όσο και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air dry.
        
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline