Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ατονία και την αϋπνία, που μας ταλαιπωρούν αμέσως μετά την επιστροφή μας, από τις καλοκαιρινές διακοπές.
.
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η ατονία και η αϋπνία ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών μετά την επιστροφή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ελαφράς μορφής και αποκαθίστανται ταχέως. Ενίοτε ωστόσο τα παθολογικά αυτά προβλήματα είναι τόσο έντονα που εμποδίζουν τον πάσχοντα να ανταποκριθεί σε συνήθη καθήκοντα της καθημερινότητας. Στις περιπτώσεις αυτές η προσφυγή σε ειδική ιατρική βοήθεια είναι μονόδρομος.
.
Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας κατά την ένταξη σε καθημερινούς έντονους οικογενειακούς ή εργασιακούς ρυθμούς απαιτούν υψηλές ενεργειακές εφεδρείες. Συχνά ωστόσο παράγοντες όπως η τυποποιημένη διατροφή κατά τις διακοπές (πτωχή σε βιταμίνες και χρήσιμα ιχνοστοιχεία), η κατάχρηση καπνού και αλκοόλ, η αλλαγή στους βιολογικούς ρυθμούς, μειώνουν τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού με αποτέλεσμα την εμφάνιση κόπωσης και ατονίας.
.
H αλλαγή του περιβάλλοντος, η αιφνίδια αλλαγή συνηθειών, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ, είναι παράγοντες που επιδρούν δυσμενώς στον κύκλο ύπνου αφύπνισης κατά την επάνοδο. Οι διαταραχές ύπνου που είναι κοινές κατά την διαδικασία προσαρμογής και επανένταξης, επιδεινώνουν την ατονία της επανόδου.
.
Στη φάση αυτή τα επίπεδα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παραγγέλλονται βάσει ενδείξεων κατά τη σωστή ιατρική εξέταση μπορεί να είναι χαμηλά και να απαιτηθεί ενίσχυση της φυσικής κατάστασης με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα ή ενισχυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα ή διατροφικά συμπληρώματα.
.
Η αποφυγή στέρησης ύπνου κατά τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού, η σταθερότητα στις ώρες κατάκλισης αφύπνισης, η αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ καφέ τοξικών ουσιών, ειδική διατροφή και φάρμακα βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στο νέο κύκλο ύπνου αφύπνισης που υφίσταται κατά την αλλαγή των συνηθειών και στην ημερήσια ρουτίνα.
.
Η αποφυγή καθιστικής ζωής, ενεργητικού ή παθητικού καπνίσματος, έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ρύπους, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και δίνει στα κύτταρα την επάρκεια οξυγόνου που χρειάζονται για την απρόσκοπτη τέλεση των μεταβολικών αντιδράσεων.
.
Τυχόν νοσήματα που μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα (π.χ. αυξημένο σάκχαρο, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που πρόσβαλλαν τον πάσχοντα κατά τις διακοπές) μπορεί να συντελούν στην επιδείνωση του προβλήματος και πρέπει να διερευνώνται κατάλληλα σε σύνδρομα κόπωσης που επιμένουν.
.

.
Γενικές διατροφικές οδηγίες ενίσχυσης του οργανισμού

.
•    Δώστε στον οργανισμό πλούσιο και ενεργειακό πρωινό γεύμα μετά την αφύπνιση και μην παραλείπετε γεύματα.
.
•    Να αποφεύγετε τα πλούσια γεύματα πριν τον ύπνο, που προκαλούν διαταραχές πέψης και δυσκολία στην επέλευση του ύπνου.
.
•    Εάν είστε υγιής, η διατροφή σας πρέπει να  περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), φρέσκο extra παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η μεσογειακή διατροφή είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο. Το ψάρι εφοδιάζει το σώμα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, πολύτιμα άλατα και βιταμίνες και πρέπει να είναι συστατικό μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής σε εβδομαδιαία βάση.
.
•    Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση κρέατος, λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων (κενές θερμίδες), αλκοόλ και καφέ.
.
•    Η καθημερινή διατροφή δεν πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
.
•    Να αποφεύγετε μονομερείς δίαιτες και δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους.
.
•    Εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα πρέπει να ακολουθείτε τις γενικές διατροφικές οδηγίες που συνάδουν με την πάθησή σας.
.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
youtube: Η πρόληψη σε video
twitter: twitter.com/amoschovaki
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
.
Θέματα Υγείας, Frequent MedicaI Disorders, Πυρετός - Λοιμώξεις, Διαβήτης, Υψηλή Πίεση, Εναλλακτική Ιατρική, Χοληστερίνη - Τριγλυκερίδια, Ταξίδια και Υγεία, Νέα Γρίπη , Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας, Στυτική Δυσλειτουργία και Οργανικές Σεξουαλικές Διαταραχές, Χρόνια Κόπωση
.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline