Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα συνήθη ιατρικά απρόοπτα κατά την παραμονή μας στην θάλασσα και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
    
Συνήθη ιατρικά απρόοπτα κατά την απλή κολύμβηση είναι η προσβολή από τσούχτρες, τα δαγκώματα ψαριών, η προσβολή από αγκάθια αχινών, ο πνιγμός.
    
Τσιμπήματα τσούχτρας
    
Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιπτώσεις από το τσίμπημα τσούχτρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές με δύσπνοια, ζάλη, γενικευμένο οίδημα, ερυθρότητα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για αυτοπεριοριζόμενες επιφανειακές σωματικές αντιδράσεις οι οποίες είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν  με σχετικά απλά μέτρα στο σπίτι. Κοινά σημεία και συμπτώματα είναι ο πόνος, το κάψιμο, η αλλαγή του χρώματος του δέρματος, ο κνησμός, το τσούξιμο, το μούδιασμα, το εξάνθημα.
    
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν τα τσιμπήματα καλύπτουν μεγάλες περιοχές του δέρματος ή έχετε οποιαδήποτε συστηματικά συμπτώματα ή σοβαρή αντίδραση (π.χ. ζάλη, πυρετό, εμετό, δύσπνοια, πονοκέφαλο).
    
Άμεσα απλά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε τοπικές αντιδράσεις:
    
1.    Αφαιρείτε τα πλοκάμια μέδουσας με λαβίδα πλένοντας την περιοχή με θαλασσινό νερό. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, να τρίψετε τα πλοκάμια στο δέρμα με πετσέτα, να πιάσετε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια για να αποφύγετε μεγαλύτερη απελευθέρωση δηλητηρίου ή διάχυσή του.
    
2.    Τοποθετείτε ειδική αντισηπτική αλοιφή για τσούχτρες στην προσβεβλημένη περιοχή. Εάν δεν έχετε αλοιφή μπορείτε να πλύνετε την προσβεβλημένη περιοχή επί τριάντα δευτερόλεπτα με ξύδι και να τοποθετήσετε θαλασσινό νερό με σόδα.
    
Η πρόληψη των τσιμπημάτων γίνεται με χρήση ειδικής προστατευτικής ενδυμασίας και την αποχή από την θάλασσα, όταν ο αριθμός  των μεδουσών είναι υψηλός.
    
Δαγκώματα ψαριών και αχινοί
    
Τα δαγκώματα ψαριών δεν είναι συνήθη κατά την απλή κολύμβηση και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα εκτός από τοπικές αντιδράσεις (ερυθρότητα πόνος κνησμός).  Οι δράκαινες είναι από τα ψάρια που συνηθέστερα προκαλούν προβλήματα στους λουόμενους λόγω της παραμονής τους σε σχετικά αβαθή ύδατα όπου αυτοί συχνάζουν. Μέσω των αιχμηρών αγκαθιών της η δράκαινα απελευθερώνει δηλητήριο, το οποίο εκτός από τοπική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό οίδημα ή παροδική παράλυση. Γενικευμένες αλλεργικές αντιδράσεις ή αλλεργικό shock είναι σπάνια. Η έκπλυση με άφθονο ζεστό τρεχούμενο νερό και η χρήση αντιαλλεργικής αγωγής είναι οι άμεσες πρώτες βοήθειες στις περιπτώσεις τσιμπήματος.
    
Οι αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια ζώα με αγκάθια. Επειδή αγκιστρώνονται στον βυθό σε φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος, πλήττουν συχνά τους λουόμενους. Σε περίπτωση προσβολής από αχινό καθαρίστε την περιοχή με άφθονο τρεχούμενο νερό και λευκό οινόπνευμα.  Επαλείψτε με ζεστό  ελαιόλαδο ή baby oil και όταν μαλακώσει το δέρμα  αφαιρείτε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχετε πλύνει προηγουμένως με νερό σαπούνι και απολυμάνει με λευκό οινόπνευμα.
    
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν τα τσιμπήματα καλύπτουν μεγάλες περιοχές του δέρματος ή έχετε οποιαδήποτε συστηματικά συμπτώματα (π.χ. ζάλη, πυρετό, εμετό, δύσπνοια, πονοκέφαλο) ή σοβαρή αντίδραση (έντονη ερυθρότητα πόνο) ή είστε αλλεργικοί.
    
Φορέστε ειδικά υποδήματα θάλασσας για την πρόληψη των δαγκωμάτων.
    

    
Πνιγμός

    
Ο πνιγμός είναι ιδιαίτερα συχνός σε παιδιά και σε ηλικιωμένα άτομα. Ο θάνατος επέρχεται από ασφυξία μετά από την καταβύθιση του ατόμου, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα αιφνίδιου νοσήματος (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου στην θάλασσα) ή άγνοιας κολύμβησης ή άλλων παραγόντων (π.χ. ρεύματα).
    
Σε επικείμενο πνιγμό:
    
•    Μην σπεύσετε να σώσετε το θύμα, εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί σε ειδικές τεχνικές.
    
•    Μην αφήσετε το θύμα να γαντζωθεί πάνω σας.
    
Πολλοί πνιγμοί γίνονται κατά την διάρκεια διάσωσης των θυμάτων.
    
•    Απλώστε το χέρι σας ή δώστε του να πιαστεί από κοντάρι ή σανίδα από την ακτή ή εν πλω.
.
•    Μπορείτε να του πετάξετε ένα φουσκωτό μαξιλάρι.
.
Όταν ο πνιγόμενος προσεγγίσει την ξηρά:
.
•    Η άμεση ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.
    
•    Εάν το άτομο δεν αναπνέει και έχετε σχετική εκπαίδευση, αρχίστε αμέσως καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
    
•    Εάν το άτομο αναπνέει, γυρίστε το στο πλάι, έτσι ώστε να μπορούν να βγουν τα υγρά από το στόμα του. Μην του δίνετε τροφή ή νερό.
    
Για την πρόληψη του πνιγμού, δεν πρέπει να απομακρύνεστε από την παραλία, πρέπει να κολυμπάτε σε παραλίες με ναυαγοσώστες και δεν πρέπει να κολυμπάτε όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμου και ρεύματα.
            
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline