Εκτύπωση
Κατηγορία: Αγγειοχειρουργική
Εμφανίσεις: 4788
Ο Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας, Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντά στο Υγείαonline.gr, σε τρία σημαντικά ερωτήματα, αναφορικά με το πρόβλημα της φλεβίτιδας.
        
Η φλεβίτιδα, όρος με τον οποίο είναι γνωστή, στο ευρύ κοινό, η πάθηση των φλεβικών κιρσών στα πόδια μας, αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του κυκλοφορικού συστήματος των κάτω άκρων. Χαρακτηρίζεται από διογκωμένες-φουσκωμένες φλέβες, οι οποίες βρίσκονται κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας, συχνά, μία αντιαισθητική εικόνα για τα πόδια μας.
        
Πέραν του αισθητικού θέματος, οι κιρσοί είναι υπεύθυνοι για την παρουσία ενοχλητικών συμπτωμάτων, και επιπλέον, μπορεί να αποτελέσουν την αιτία σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.
        
Ερώτηση 1: Έχω φλεβίτιδα χωρίς ιδιαίτερα ενοχλήματα στα πόδια μου, διατρέχω κάποιο κίνδυνο;
        
Απάντηση 1: Η φλεβίτιδα συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως: Πόνος, καύσος, βάρος, πρήξιμο, κράμπες, φαγούρα. Για τους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ ενοχλητικά. Πολλοί άρρωστοι όμως, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι ακόμα και χωρίς συμπτώματα οι κιρσοί μπορεί να επιπλακούν με αιμορραγία ή θρόμβωση (πήξη του αίματος). Ιδιαίτερα η θρόμβωση, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονική εμβολή, κατάσταση απειλητική για τη ζωή.
        

   
Ερώτηση 2
: Έχω φλεβίτιδα εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς επιπλοκές, μήπως έχω ξεπεράσει τον κίνδυνο;
        
Απάντηση 2: Οι κιρσοί των κάτω άκρων μπορεί να υπάρχουν για πολλά χρόνια στα πόδια μας, χωρίς να έχει συμβεί κάποια επιπλοκή (θρόμβωση ή αιμορραγία). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο κίνδυνος από τη νόσο και να αναβάλλεται η οριστική της θεραπεία. Η αλήθεια είναι ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια που παραμένουν οι κιρσοί στα πόδια μας, τόσο αυξάνει η πιθανότητα για μία επιπλοκή, όπως η θρόμβωση. Η απουσία, σοβαρών επιπλοκών των κιρσών, παρά τη μακρόχρονη παρουσία τους στα πόδια μας, δεν αποτελεί στοιχείο αθωότητάς τους, αλλά, αντιθέτως, ένδειξη για άμεση αντιμετώπισή τους.
        
Ερώτηση 3: Μου έχουν πει ότι, η καινούργια μέθοδος θεραπείας με το Laser αφορά μόνο απλές περιπτώσεις κιρσών και για τη δική μου «περίπλοκη» περίπτωση πρέπει να υποβληθώ σε ανοιχτή επέμβαση (σαφηνεκτομή). Είναι αλήθεια;
        
Απάντηση 3: Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ξεκάθαρη. Το Ενδοφλεβικό Laser για τη θεραπεία των κιρσών πλεονεκτεί σαφέστατα της ανοιχτής επέμβασης, όχι μόνο λόγω του ότι είναι λιγότερο επεμβατική μέθοδος, αλλά κυρίως γιατί είναι πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, για τον πραγματικό γνώστη της μεθόδου, όλες οι περιπτώσεις, όσο «περίπλοκες» και αν χαρακτηρίζονται, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σύγχρονη τεχνολογία του Laser.
        
Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας
Αγγειοχειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Inst. USA MD, ECFMG, PhD
www.dr-tsekouras.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline