Ο χειρουργός Δημήτριος Κανέλλος, ειδικευμένος στο Βερολίνο, Διδάκτωρ Α.Π.Θ., περιγράφει στο Υγείαonline.gr, τη σύγχρονη αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου.
        
Το περιεδρικό συρίγγιο και το περιεδρικό απόστημα αποτελούν δύο σχετιζόμενες μεταξύ τους νόσους. Ειδικότερα, το περιεδρικό απόστημα αποτελεί συνέπεια του περιεδρικού συριγγίου.
    
Το περιεδρικό συρίγγιο είναι ένα μικρό κανάλι με αφετηρία στο εσωτερικό του κατώτερου τμήματος του εντέρου (ενδοπρωκτικά) και κατεύθυνση συνήθως προς το δέρμα δίπλα στον πρωκτό. Μέσω του συριγγίου διοχετεύεται συνήθως φλεγμονώδες υγρό. Αιτία πρόκλησης ενός συριγγίου μπορεί να είναι μια παλαιότερη φλεγμονή στο εσωτερικό του πρωκτού, ένας τραυματισμός ή η νόσος Crohn του εντέρου.
    
Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί συλλογή πύου πλησίον του πρωκτού. Εμφανίζεται ξαφνικά και οφείλεται στο περιεδρικό συρίγγιο. Το περιδερικό απόστημα προκαλεί έντονο πόνο και ίσως πυρετό. Είναι μια οξεία λοίμωξη, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση προς αποφυγή κινδύνων για την υγεία του πάσχοντος ασθενούς.
    

    
Και οι δύο συγγενικές νόσοι, το συρίγγιο του πρωκτού και το περιπρωκτικό απόστημα, θεραπεύονται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση του περιεδρικού συριγγίου η θεραπεία γίνεται προγραμματισμένα, ενώ στην περίπτωση του περιεδρικού αποστήματος επειγόντως.
    
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται αρχικά η χαρτογράφηση του συριγγίου με τις εξής τεχνικές: π.χ. χρήση μύλης σε συνδυασμό με μια χρωστική ή και μια μικροκάμερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι επιτυγχάνεται η αναγνώριση της αρχής, της διαδρομής και του τέλους του συριγγίου. Ακολούθως αφαιρείται το συρίγγιο με τη χρήση είτε ηλεκτροδιαθερμίας είτε laser.
    
Αν το συρίγγιο είναι διασφιγκτηριακό (διαπερνά το σφιγκτήρα) επιστρατεύονται επιπλέον άλλες μέθοδοι με στόχο τη διατήρηση της δομής και λειτουργίας του σφιγκτήρα. Εναλλακτική επεμβατική θεραπεία για τα συρίγγια του πρωκτού είναι η ενδοσκοπική επέμβαση, κατά την οποία καυτηριάζεται το εσωτερικό του συριγγίου με laser (μέθοδος FiLaC) με υπέρ και κατά ανάλλογα με την περίπτωση.
    
Είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι το περιεδρικό συρίγγιο αντιμετωπίζεται σήμερα κατά το δυνατόν ανώδυνα, αλλά κυρίως χωρίς κίνδυνο ακράτειας μετεγχειρητικά.
    
Δρ. Δημήτριος Κανέλλος
Χειρουργός - Διδάκτωρ Α.Π.Θ.
Ειδικευμένος στο Βερολίνο
www.kanellos.gr
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline