Ο Χειρουργός Δημήτριος Κανέλλος, ειδικευμένος στο Βερολίνο, Διδάκτωρ Α.Π.Θ., περιγράφει στο Ygeiaonline.gr, τη σύγχρονη αντιμετώπιση της κήλης λαπαροσκοπικά.
    
Μια κήλη χειρουργείται πλέον σχεδόν πάντοτε λαπαροσκοπικά. Δεν πραγματοποιείται δηλαδή μια μεγάλη τομή όπως κατά την ανοιχτή επέμβαση, αλλά μικρές (συνήθως 3) τομές.
    
Από αυτές τις τομές εισάγονται η κάμερα και τα εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση. Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια στον κανόνα, π.χ. πολύ μεγάλες κήλες που χειρουργούνται ανοιχτά κλπ. Συνήθως έχει ένδειξη η λαπαροσκοπική μέθοδος με τοποθέτηση πλέγματος, καθώς τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της λαπαροσκόπησης είναι πολλά.
    
Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:
    
•    Πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας
    
•    Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
    
•    Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
    
•    Αισθητικό όφελος
    
•    Μικρότερη πιθανότητα επανεμφάνισης της κήλης
    
Σήμερα δεν υπάρχει συνήθως λόγος οι χειρουργοί να αντιμετωπίζουν μια κήλη ανοιχτά, με όλα τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται η εφαρμογή της ανοιχτής μεθόδου, αφού πλέον υπάρχει και στη χώρα μας η υποδομή και η τεχνογνωσία για να πραγματοποιούνται όλες οι επεμβάσεις κήλης λαπαροσκοπικά, ανώδυνα δηλαδή και αναίμακτα.
    
Να σημειωθεί πως συγκεκριμένα για τη βουβωνοκήλη, που είναι και η πιο συχνή μορφή κήλης, υφίσταται πλέον και μια εξελιγμένη παραλλαγή της συνηθισμένης λαπαροσκοπικής μεθόδου TAPP. Η παραλλαγή αυτή, η λεγόμενη λαπαροσκοπική - εξωπεριτοναϊκή τεχνική TEP, παρουσιάζει ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα.
    
Τι είναι κήλη και ποιες οι μορφές της;
    
Οι κήλες αποτελούν μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση. Κήλη είναι η πάθηση, κατά την οποία υφίσταται ένα χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Μέσα από αυτό το χάσμα περνά συνήθως τμήμα ενδοκοιλιακού λίπους ή εντέρου προς τα έξω, κάτι που εμφανίζεται ως μια τοπική διόγκωση / μάζα.
    
Οι συχνότερες μορφές κήλης είναι οι εξής:
    
•    Ομφαλοκήλη: στην περιοχή του ομφαλού
    
•    Βουβωνοκήλη: στη βουβωνική χώρα. Mπορεί να εμφανιστεί δεξιά, αριστερά ή και στις δύο πλευρές
    
•    Κήλη λευκής ή μέσης γραμμής ή επιγαστρική κήλη: στη μέση γραμμή του κοιλιακού τοιχώματος
    
•    Μετεγχειρητική κήλη: σε περιοχή παλαιότερης επέμβασης
    
Οι συχνότερες αιτίες πρόκλησης κηλών είναι η παχυσαρκία, το σήκωμα βάρους, η κληρονομική προδιάθεση, παλαιές επεμβάσεις κλπ.
    
Ο υφιστάμενος κίνδυνος από μια κήλη είναι η λεγόμενη περίσφιξη, ο στραγγαλισμός δηλαδή του εντέρου ή του λίπους εντός της κήλης, κάτι που προκαλεί βέβαια έντονο πόνο. Λόγω των κινδύνων, όπως π.χ. πιθανή νέκρωση εντέρου, σηψαιμία κλπ, που δημιουργεί η περίσφιξη, συστήνεται η προγραμματισμένη επίλυση του προβλήματος της κήλης από το χειρουργό πριν συμβεί η περίσφιξη.
    
Δρ. Δημήτριος Κανέλλος
Χειρουργός - Διδάκτωρ Α.Π.Θ.
Ειδικευμένος στο Βερολίνο
www.kanellos.gr
 
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline