Ο Δρ. Δημήτριος Κανέλλος, Χειρουργός - Θεσσαλονίκη, Ειδικευμένος στο Βερολίνο, Διδάκτωρ Α.Π.Θ., εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως γίνεται η αντιμετώπιση της ραγάδας του πρωκτού.
    
Μια από τις πιο συχνές παθήσεις του πρωκτού είναι η ραγάδα πρωκτού. Η ραγάδα δακτυλίου, όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα τραύμα στην περιοχή.
   
Οφείλεται συνήθως σε βίαια αφόδευση εξαιτίας σκληρών κοπράνων. Η ραγάδα προκαλεί έντονο άλγος κατά τη διάρκεια και μετά την κένωση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται και μικροαιμορραγία. Συνεπώς επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του ασθενούς.
    
Η ραγάδα πρωκτού επουλώνεται δύσκολα από μόνη της, καθώς προκαλεί σπασμό του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού. Ο σπασμός του σφιγκτήρα με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά την επούλωση της πληγής.
    

    
Σε "φρέσκια" ραγάδα η μη επεμβατική θεραπεία έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας και συνοψίζεται συνήθως στα εξής: 
    
α. Οδηγίες προς τον ασθενή για κατανάλωση φυτικών ινών και υγρών σε επαρκείς ποσότητες, (πιθανώς και φαρμακευτικών σκευασμάτων από του στόματος), έχοντας ως στόχο τη μαλακή σύσταση των κοπράνων.
    
β. Εφαρμογή κατάλληλων αλοιφών ή botox με χαλαρωτική δράση στο σφιγκτήρα.
    
γ. Απαγόρευση σκουπίσματος. Προτιμάται η υγιεινή με σαπούνισμα και νερό σε ζεστή θερμοκρασία.
    
Σε περίπτωση που δεν οδηγηθεί ο ασθενής σε ίαση, τη λύση δίνει η επέμβαση. Οι υφιστάμενες εγχειρητικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ραγάδας είναι η σφιγκτηροτομή, η διαστολή του σφιγκτήρα και η εκτομή (αφαίρεση) της ραγάδας.
    
Η εκτομή της ραγάδας είναι η πιο σύγχρονη και δεν προκαλεί βλάβες στο σφιγκτήρα, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελαφρά ή έντονη ακράτεια. Κατά την αφαίρεση της ραγάδας οι πρωκτολόγοι χειρουργοί αφαιρούν τη ραγάδα με ηλεκτροδιαθερμία ή laser.
    
Μετεγχειρητικά ο πόνος είναι ήπιος συγκριτικά με τον πόνο μετά από άλλες επεμβάσεις.
    
Σημαντικότερο όλων βέβαια είναι το γεγονός ότι δεν κινδυνεύει η εγκράτεια του πρωκτού, δε δημιουργείται δηλαδή ένα δεύτερο πρόβλημα στην περιοχή.
    
Δρ. Δημήτριος Κανέλλος
Χειρουργός - Διδάκτωρ Α.Π.Θ.
Ειδικευμένος στο Βερολίνο
www.kanellos.gr
  
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline