Ο Βασίλειος Θ. Οικονόμου, Χειρουργός, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ, Ανοικτή - Λαπαροσκοπική Χειρουργική, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική, ποια είναι τα πλεονεκτήματά της και σε ποιες επεμβάσεις ενδείκνυται.
        
Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μία μέθοδος ενδοσκοπικής χειρουργικής, η οποία πραγματοποιείται χωρίς να ανοίξει η κοιλιά του ασθενούς.
         
Είναι απαραίτητο να «γεμίσει» η περιτοναϊκή κοιλότητα με αέριο (πνευμοπεριτόναιο) και να εισέλθει μέσα σε αυτή ένα ενδοσκόπιο (λαπαροσκόπιο), το οποίο μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της κοιλίας στο μόνιτορ, καθοδηγώντας το χειρουργό στις κινήσεις του. Τα εργαλεία εισέρχονται στην κοιλία μέσα από μικρές οπές (0,5-1 εκ.).
         
Ποιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά;
         
Η πιο συχνά εκτελούμενες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η λαπαροσκοπική πλαστική διαφόρων τύπων κηλών (βουβωνοκήλης, μηροκήλης, ομφαλοκήλης, μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης), η λαπαροσκοπική θολοπτύχωση για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή.
         
Βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων των έσω-γεννητικών οργάνων της γυναίκας (αφαίρεση κύστεων ωοθήκης, ινομυωμάτων μήτρας), σε καλοήθεις, κακοήθεις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (στομάχι, παχύ έντερο), παθήσεις του ήπατος, του σπληνός, ουρολογικές (νεφρεκτομή, επινεφριδεκτομή, ριζική προστατεκτομή) και επεμβάσεις παχυσαρκίας.
         

   
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική;

         
Ο μετεγχειρητικός πόνος, το εγχειρητικό στρες και η επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος μετεγχειρητικά είναι σημαντικά μικρότερα.
         
Η κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση είναι ταχύτατη, ενώ ο χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας και ο χρόνος επανόδου στην καθημερινή δραστηριότητα είναι πολύ συντομότερος. Οι επιπλοκές του χειρουργικού τραύματος (λοίμωξη, μετεγχειρητική κήλη) είναι πολύ σπανιότερες, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο. Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα είναι η αποφυγή δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων, οι οποίες συχνά προκαλούν ειλεό σε ασθενείς μετά από ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.
         
Ποιες είναι οι αντενδείξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;
         
Κύριες αντενδείξεις αποτελούν η ύπαρξη βαρείας διαταραχής της πηκτικότητας του αίματος, το ιστορικό πολλαπλών ενδοκοιλιακών επεμβάσεων και η βαρειά καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί κατά το πνευμοπεριτοναίο.
                
Βασίλειος Θ. Οικονόμου
Χειρουργός
Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ
Ανοικτή - Λαπαροσκοπική Χειρουργική
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline