Ο Μιχαήλ Βοργιάς, MD, FACS, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής "Mediterraneo Hospital", εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τα πλεονεκτήματα της νέας πρωτοποριακής ανώδυνης μεθόδου θεραπείας των αιμορροΐδων, που ονομάζεται απολίνωση αιμορροϊδικών αρτηριών με χρήση υπερήχων (THD).
        
Η μέθοδος που καταπολεμά άμεσα (σε μόλις 30 λεπτά) και ανώδυνα τις αιμορροΐδες, δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει μέσα σε ένα, το πολύ δύο εικοσιτετράωρα, στις δραστηριότητές του.
        
Η νέα πρωτοποριακή μέθοδος λέγεται απολίνωση αιμορροϊδικών αρτηριών με την χρήση υπερήχων (THD - Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) και είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική.
                
Πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος;
        
Δεν υπάρχει τομή γιατί δεν αφαιρείται ιστός. Με τη χρήση της τεχνολογίας υπερήχων (Doppler) μπορούμε να δούμε με ακρίβεια τις μικρές αιμορροϊδικές αρτηρίες μέσα το πρωκτό και τοποθετούμε απορροφήσιμο ράμμα για την απολίνωση αυτών. Με αυτή τη μέθοδο γίνεται παθολογική αιμάτωση των αιμορροΐδων.
        
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;  
        
Ότι οι εσωτερικές αιμορροΐδες να συρρικνώνονται. Για την αντιμετώπιση των εξωτερικών αιμορροΐδων, με το ίδιο ράμμα (με ραφές από το εσωτερικό προς το εξωτερικό), εκτελείται η αιμορροϊδοπηξία. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά, υπάρχει δυνατότητα κάλυψης από ασφαλιστικό ταμείο και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια ημέρα.
        
Γιατί να προτιμήσω το THD από τη κλασική επέμβαση για αιμορροΐδες;
        
Ο κίνδυνος με αυτή την τεχνική είναι πολύ μικρός. Στην κλασσική επέμβαση, πάντα ανησυχούμε για ενδεχόμενο τραυματισμό του σφιγκτήρα γύρω από τον πρωκτό, ο κίνδυνος με αυτήν την τεχνική είναι ελάχιστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλασική αιμορροϊδεκτομή με ή χωρίς την χρήση laser CO2, όπου αφαιρούνται οι αιμορροΐδες είναι μια επώδυνη διαδικασία, γιατί υπάρχει διαφορά στην νεύρωση μέσα στον πρωκτό και εξωτερικά, στο δέρμα. Έτσι, όταν επεμβαίνουμε και εξωτερικά του πρωκτού η διαδικασία είναι επώδυνη.
        
Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, από αυτό που ονομάζουμε μια PPH (Procedure for Prolapse and Hemorrhoids) μέθοδος Longo, η οποία είναι μια διαδικασία συρραφής που γίνεται μέσα στο πρωκτό, πράγμα που έχει επίσης καλά αποτελέσματα.
        

   
Τι είναι οι αιμορροΐδες;

        
Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες ή αλλιώς «αγγειακά μαξιλάρια» (vascular cushions) κατά την διάρκεια της αφόδευσης, δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια. Επίσης σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων. Με το πέρασμα του χρόνου αυτά τα μαξιλαράκια διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση των αιμορροΐδων, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.
        
Τι προκαλεί την αιμορροϊδοπάθεια;
        
Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, η συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.
        
Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;
        
Τα συμπτώματα είναι πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα στον πρωκτό, φαγούρα και πόνος σε και γύρω από τον πρωκτό ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας, ή την τουαλέτα. Μπορούν να γίνουν χειρότερα με το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας και με το υπερβολικά επιθετικό σκούπισμα του πρωκτού.
        
Πως μπορώ να αποτρέψω τις αιμορροΐδες;
        
Ο άστατος τρόπος διατροφής, η κρεατοφαγία, η καθιστική ζωή, η ελαττωμένη άσκηση και το καθημερινό άγχος συμβάλλει στην έξαρση της δυσκοιλιότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας στα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού, συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά.
   
Μιχαήλ Ν. Βοργιάς, MD, FACS
Γενικός Χειρουργός
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής "Mediterraneo Hospital"

www.vorias.gr

    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline